Vučićev odlazak u Srebrenicu ne zavisi od Orića

© Foto : TANJUG/ MARKO DJOKOVIC/Aleksandar Vučić dolazi na konferenciju
Aleksandar Vučić dolazi na konferenciju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ekstradicija Nasera Orića Bosni i Hercegovini je politički motivisana i ona je sve samo ne pravična, poručio je srpski premijer Aleksandar Vučić. Srbija želi mir i stabilnost u regionu i njena politika se neće promeniti, naveo je premijer.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Vladi da je ekstradicija Nasera Orića BiH politički motivisana.

Naser Orić - Sputnik Srbija
Orić u Sarajevu, Švajcarci „preskočili“ Srbiju

„Ima događaja posle kojih ostaje osećaj mučnine i događaja čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u ove druge, mučne, ali i poučne, posebno za nas Srbe. Srbija će i iz ove lekcije izvući svoje pouke. A ta lekcija za nas znači sledeće: da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora od vas da napravi pobednika“, rekao je Vučić.

„Imam samo pitanje, ko će da vrati oči Slobodanu Iliću i ko će da ga vrati u život i ko će desetine i stotine Srba ubijenih u Podrinju od strane snaga Orića da vrati“, upitao je Vučić i rekao da za Ilića pita jer je njega Orić lično ubio.

Vučić je istakao da neće da se bavi nepravdom i da kuka, ali je poručio da se, otkad je postupak protiv Orića preuzeo sud u Sarajevu, taj postupak suštinski ne vodi.

„Mi nemamo iluzija da će taj postupak biti nastavljen“, rekao je premijer Srbije.

Rekao je da se kao predsednik Vlade oseća veoma ponosno „jer mi gonimo Srbe zločince, zato što se mi ne stidimo da o tome otvoreno govorimo jer to kod nas nije sramota, nije politika već pravo i pravda“.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik najavljuje referendum zbog slučaja „Orić“

Vučić je rekao da će odluku o tome da li će otići na komemoraciju u Srebrenicu doneti nekoliko dana pred pomen, dodajući da će odluka biti njegova i da neće da trpi strane pritiske.

„Niko mi od stranaca neće određivati šta ću da radim. Uradiću ono što je u interesu naša dva naroda“, istakao je premijer.

Naveo je da želi da ode na svako mesto gde su se zločini dogodili i da govori o svakom zločinu otvoreno.

„Zašto drugi ne smeju, to je pitanje za njih a ne za nas i u tome vidim veliku prednost, šansu i budućnost Srbije“, rekao je premijer.

Vučić je istakao da Srbija želi mir i stabilnost u regionu i da se politika Srbije neće promeniti. 

„Ne zato što smo slabi, već zato što gledamo u budućnost i razmišljamo o budućnosti“, naveo je premijer i ukazao da je sve vreme ćutao i da nije odgovorio na najprimitivnije uvrede koje su mu upućivane.

O dijalogu u Briselu

Vučić je rekao da je ispunio reč time što u javnosti ništa nije saopštio o razgovorima u Briselu i poručio da nikada neće potpisati da imovina Srbije bude imovina Kosova.

Podsetio je da je dogovoreno da se detalji razgovora u Briselu ne iznose u javnost i da je to dogovoreno sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini i zapitao se da li to uvek „naša reč znači, a tuđa ništa ili veoma malo“.

Američko Kosovo-ilistricja - Sputnik Srbija
Kako je srpsko Kosovo postalo američki ranč?

Nakon što su se već čule različite izjave, večeras je rekao da sada mora da kaže da je razgovor o energetici prekinuo čim se videlo „da pokušavaju da uzmu srpsku imovinu i da sada kažu da je to pred potpisivanjem“.

„Može, ali ako ja budem smenjen i ako se do tada nađe neko drugi da to uradi. Ja to da potpišem, da to bude imovina Kosova, neću dok sam živ“, poručio je premijer.

Upozorio je da njemu niko ne može da preti i naveo da se pretnji naslušao i poručio da ono što možemo to će i biti i dogovoreno, a ono što ne može neće ni biti.

„Tu temu mosta na Ibru su izmislili, valjda im se svidelo da pritiskaju Srbe“, primetio je premijer i dodao da ćemo nastaviti razgovor iako reč druge strane malo znači.

Navodeći da ćemo biti toliko poštovaniji koliko budemo jedinstveniji i ekonomski jači, građanima je poručio da „očekujemo napredak na evropskom putu i da ćemo uvek čuvati svoju slobodu, ponos i dostojanstvo i obraz“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala