Dodik najavljuje referendum zbog slučaja „Orić“

© Foto : Tanjug/Marko ĐokovićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da bi u RS trebalo da se održi referendum na kom će se građani izjasniti da li prihvataju Sud i Tužilaštvo BiH.

Povod za ovakvu Dodikovu izjavu je to što je Tužilaštvo BiH zatražilo da se ratni bošnjački komandant u Srebrenici Naser Orić izruči Bosni i Hercegovini, ocenivši da je takav zahtev upućen da bi se Orić pustio na slobodu, kao što je to ranije učinjeno u slučaju Ejupa Ganića i generala Jovana Divjaka.

Naser Orić - Sputnik Srbija
Orić u Sarajevu, Švajcarci „preskočili“ Srbiju

„Ovde se radi o političkoj pokvarenosti. Ako čitava srpska populacija smatra, oseća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi“, rekao je Dodik novinarima.

On je najavio da će sledeće sedmice zatražiti da se Narodna skupština RS izjasni o tome da li treba održati referendum o pitanju da li Sud i Tužilaštvo BiH treba i dalje da postoje.

Dodik je kazao da će narod RS glasati za ukidanje državnog suda i tužilaštva i dodao da će na bazi rezultata referenduma biti predložen zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primenjivani u Republici Srpskoj samo ako ih potvrdi parlament RS.

Predsednik RS je rekao da je nadležno tužilaštvo u Bijeljini sprovelo istragu protiv Orića i bilo u završnoj fazi za podizanje optužnice.

„Onda je Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmet i zamrznulo ga. Nemamo nikakvo poverenje prema toj instituciji“, rekao je Dodik.

Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su činili zločine nad Srbima, dodao je on, onda takvo tužilaštvo ne treba Republici Srpskoj.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Da li je Orić bitniji od srebreničkih žrtava?

Prema njegovim rečima, nepodnošljiv je dalji prenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo, zbog čega je pozvao srpske predstavnike u institucijama BiH „da se uozbilje, jer je nacionalna izdaja put kojim ide“.

Dodik je poručio da je narod taj koji odlučuje o tome da li će postojati Republika Srpska ili ne i to „niko ne može da zabrani“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala