Dačić: Da li je ponovo došlo vreme zidova?

© Sputnik . Miloš ĆurčinIvica Dačić i Nikos Kocijas
Ivica Dačić i Nikos Kocijas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da se Srbija oštro protivi podizanju ograde između Srbije i Mađarske i naglasio da je sada na Evropskoj uniji da pokaže da li je za podizanje zidova ili je protiv toga.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Mađarske dobri i da pitanje migranata nije pitanje za Srbiju, Mađarsku ili Grčku, već za Evropu. 

Dačić je rekao da je Srbija dobila ulogu žrtve kada je reč o problemu migranata, dodajući da Evropa nije imala veliko razumevanje kada je Srbija na taj problem ukazivala, kao ni spremnost da pruži finansijsku pomoć za efikasniju kontrolu granice. On je podsetio da je kao ministar unutrašnjih poslova imao tri sastanka sa kolegama iz Austrije i Mađarske i da je tada predlagao zajedničku kontrolu granica i elektronski sistem nadgledanja, ali da Srbija nije imala sredstva za tako nešto, a da joj je zahtev za dobijanje sredstava iz IPA fondova za te namene odbijen.

„Evropa mora da se izjasni, da li je vreme ograda i zidova prošlost ili budućnost? Ja sam mislio da je Berlinski zid pao, a sada se prave novi zidovi“, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Evropa treba da pokaže da li ovaj prostor Balkana tretira kao deo EU ili kao prostor koji je omeđen zidovima i ogradama.

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas je, sa druge strane, rekao da Evropa već duže vremena ima taj problem i dodao da su na njega čudno gledali u Savetu Evrope kada je u januaru skretao pažnju na taj problem.

„Moramo da razmislimo da li su ratovi u severnoj Africi izazvali te migracije. Ne možemo da imamo delimičnu saradnju u Evropi — da neki prave problem, a da posle kažu: ’Vi to treba da platite‘. Politika prema migrantima zahteva novac, a ako Evropska unija želi da bude primer u svetu onda mora da pokaže da je u stanju da taj problem reši. Ako ostane ovako kao što je danas na Balkanu, onda će i društva na Balkanu postati ksenofobična i okrenuti se u desno“, poručio je Kocijas.

On je dodao da od severoistočnih zemalja očekuje da pokažu spremnost da se bave tim problemom umesto da se podižu ograde. 

Neistiniti navodi prištinske štampe

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su neistinite tvrdnje prištinske štampe da je prilikom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu sve već dogovoreno.

„Ovakvi navodi pokazuju neozbiljnost prištinske delegacije, jer je dogovor bio da se ne otkrivaju detalji pregovora“, poručio je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Kocijasom.

Dačić je istakao da je nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, dogovoreno da se sledeće nedelje nastavi dijalog, ali da Priština ima „manir da priča da je sve rešeno u njihovom interesu, namećući statusno pitanje pre rešavanja suštinskih pitanja, ne pitajući se može li nešto da funkcioniše“.

On je kao primer naveo da je Edita Tahiri, odmah nakon što je završena ova runda dijaloga, dala izjavu za štampu o genocidu nad albanskim narodom.

„A što onda uopšte sa nama razgovarate? To pokazuje neozbiljnost i neodgovornost. Ako hoćete nešto da kažete, postoji mesto za to, a to je sastanak“, rekao je Dačić.

On je dodao i da je Tahiri pozvana da govori o energetskom pitanju, a ona je tada počela da priča da je Srbija izgubila Kosovo još 1999. godine.

„Mogerini ju je tada prekinula i Tahiri je praktično izbačena sa sastanka“, rekao je Dačić ističući da prištinsku stranu ne zanima kako će funkcionisati energetski sistem na Kosovu, nego ko će biti vlasnik.

„Mi smo konstruktivni i želimo da damo svoj doprinos. Ali ne dopuštamo da nam se iko obraća podižući prst ili glas, kao što neki pokušavaju da rade“, rekao je on i dodao da će se srpska strana pridržavati onoga što je premijer Aleksandar Vučić istakao, a to je pre svega da treba biti konstruktivan tokom dijalog sa Prištinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala