Asanž: Evropo šta čekaš, preduzmi akciju

© AP Photo / John Stillwell/Pool Photo viaDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je da je došlo vreme da evropske vlade pokrenu sudske procese u vezi sa američkim prisluškivanjem, nakon što su obelodanjeni dokumenti koji otkrivaju da je Vašington prisluškivao trojicu francuskih predsednika.
Čovek za kopjuterom u serverskoj sobi - Sputnik Srbija
Analitičari: Reakcija Pariza na špijuniranje politički marketing

Asanž je govoreći sinoć za TV stanicu TF1 pozvao Francusku da preuzme vođstvo i pokrene parlamentarnu istragu o špijuniranju stranih službi, javio je AFP.

On je dodao da slede i druga značajna otkrića, navela je francuska agencija.

Osnivač Vikiliksa je rekao da su objavljena dokumenta tek početak duge serije i da najinteresantnija otkrića tek predstoje.

„Nezaposlenost je naročito velika u Francuskoj ali za to postoji razlog (…) SAD igraju prljavu igru špijuniranjem francuskih predsednika iz političkih ali i ekonomskih razloga", rekao je Asanž.

SAD žele da spreče francuska preduzeća da se probiju na svetskom tržištu zbog čega špijuniraju njihove projekte, objasnio je on.

Asanž je pozvao francuske vlasti da urade „ono što Nemačka nije uradila, da pokrenu istragu u parlamentu, da pozovu tužioca i pokrenu istragu".

„Svetske sile gledaju u Francusku i pitaju se kako će da reaguje. Ako se bude ponela poput noja to će biti jasan znak upućen SAD, ali i zemljama poput Rusije i Kine", rekao je Asanž.

„Politički i ekonomski interesi Francuske su u igri, njen integritet. Ne sme da se gazi po njenoj suverenosti, to bi bila sramota!", poručio je on.

Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je ranije danas da je razgovarao sa predsednikom SAD Barakom Obamom o navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera i da je Obama ponovio obećanje da će se prestati sa špijuniranjem „među saveznicima“.

Premijer Francuske Manuel Vals rekao je danas da SAD moraju da urade sve što je u njihovoj moći da poprave odnose sa njegovom zemljom, nakon izveštaja da su Amerikanci špijunirali francuskog predsednika Fransoa Olanda i dvojicu njegovih prethodnika.

Vikiliks je u utorak uveče objavio dokumenta označena kao „Top sikret“ prema kojima su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsednika Fransou Olanda, u periodu od 2006. do 2012. godine, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektronsku (imejl) prepisku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala