Putin: Za Ukrajinu više nema gasa na veresiju

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije izjavio je da pri sadašnjem padu cene nafte, cena ruskog gasa za Ukrajinu treba da bude na nivou zemalja kao što je Poljska.
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija
Ukrajina „do guše“ u dugovima za ruski gas

„Jedino na šta želim da obratim pažnju je da je ključna stvar ovde cena. Pri tome, ozbiljan pad cena nafte se odražava i na cene gasa. Mi ne možemo da dajemo popust kao i pre. U svakom slučaju, konačna cena za ukrajinske potrošače treba da bude na nivou susednih zemalja, kao što je Poljska“, rekao je šef ruske države.

Prema rečima predsednika, Vlada treba da izračuna veličinu popusta za Ukrajinu „i donese odgovarajuću odluku“. 

„Ako takva molba stigne od Ukrajine, molim da se održe pregovori i donese odgovarajuća odluka“, rekao je Putin.

Od novembra 2014. godine popust Ukrajini za isporuke ruskog gasa iznosio je 100 dolara za jednu hiljadu kubnih metara gasa. U početku, on je bio dat na period od novembra 2014. godine do kraja marta 2015. godine, a kasnije za drugi kvartal 2015. godine.

Popust se daje određenim ukazima Vlade Rusije i povezan je za carinske tarife. Pri ceni gasa ispod 333,33 dolara za jednu hiljadu kubnih metara gasa, carina je trebalo da iznosi ispod 100 dolara i da bude anulirana, tj. popust je trebalo da iznosi 30 odsto od konkretne cene. Pri ceni od preko 333,33 dolara carina je prelazila 100 dolara i ne anulira se, već je cena gasa umanjivana za 100 dolara. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala