Budimpešta: Ogradu prema Srbiji podići što pre

© REUTERS / Marko DjuricaMađarski zid - evropska tvrđava
Mađarski zid - evropska tvrđava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kaže da je mađarska Vlada donela odluku da privremena ograda na granici sa Srbijom bude podignuta što pre kako bi se zaustavio priliv ilegalnih migranata. Zbog kršenja sporazuma EU, Austrija preti uvođenjem granične kontrole na granici sa Mađarskom.

Sijarto je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Mađarske rekao da ograda, kojoj se Srbija protivi, ne predstavlja bilateralno pitanje i da odnosi sa Srbijom nikad nisu bili tako dobri kao danas, prenosi Tanjug.

Viktor Orban - Sputnik Srbija
Orban: Zid prema Srbiji zaštitiće i Evropu

Prema njegovim rečima, 61.000 ilegalnih migranata je ušla u Mađarsku ove godine, pri čemu su gotovo svi prešli granicu između Srbije i Mađarske.

Većina migranata koji traže status izbeglice u Mađarskoj brzo napuštaju zemlju i odlaze dalje u zapadnu Evropu.

Sijarto je rekao da treba da bude usvojeno nekoliko izmena zakona da bi mogla da počne izgradnja ograde. Nije, međutim, rekao kada bi radovi mogli da počnu.

Ministar je rekao i da Mađarska u potpunosti poštuje sve evropske obaveze, ali se suočava sa velikim problemima kada su u pitanju smeštajni kapaciteti zbog masovnog priliva ilegalnih migranata sa teritorije Srbije.

„Radimo na tome da rešimo taj veliki problem što pre, kako bismo mogli da postupamo u potpunosti u skladu sa svim evropskim standardima u vezi sa migrantima“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Savet Evrope - Sputnik Srbija
Evropa kritikuje „mađarski zid“

Ministar je rekao da je Mađarska informisana da Austrija i još deset država-članica EU nameravaju da ilegalne imigrante vrate u Mađarsku.

„Mi se sa time ne slažemo“, rekao je Sijarto i dodao da bi oni trebalo da budu vraćeni u Grčku gde su prvo i ušli na teritoriju EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala