Peskov: Minski sporazum „mapa puta“ za mir u Ukrajini

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Minskim sporazumom su jasno definisani koraci koji su potrebni za postizanje mira u Ukrajini i svaki novi predlog je pokušaj da se izbegne njegovo sprovođenje, rekao je večeras pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke potpisali su sredinom februara sporazum u Minsku kojim je predviđen set mera kako bi se olakšao proces pomirenja u Ukrajini.

Dr Vladimir Žarihin - Sputnik Srbija
Lugansk i Donjeck u Ukrajini, ako bude poštovala Minski sporazum

Sporazum od 12. februara predviđa povlačenje teškog naoružanja iza linije razgraničenja, pokretanje dijaloga o vraćanju društvenih i ekonomskih veza između Kijeva i Donbasa, kao i ustavne reforme u Ukrajini sa ciljem decentralizacije i davanja posebnog statusa pojedinim područjima u regionima Donjecka i Luganska.

„Tekst sporazuma iz Minska je naš vodič u ovom slučaju. On jasno definiše redosled koraka i njihovu primenu, uključujući političke reforme, poseban status, režim primirja i druga pitanja“, rekao je Peskov.

On je naglasio i da, sve što je u suprotnosti sa ovim jasnim odredbama, nije ništa drugo nego „pokušaj da se izbegne njihovo sprovođenje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala