Jerevan: Demonstranti traže puštanje uhapšenih (video)

© AFP 2023 / KAREN MINASYANProtesti u Jermeniji
Protesti u Jermeniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema procenama, 15.000 demonstranata okupilo se na ulicama centralnog Jerevana, u Jermeniji, i prete da će blokirati saobraćaj i da neće odustati sve dok policija ne pusti više od 230 učesnika protesta pritvorenih rano jutros. Protesti su počeli u ponedeljak.

Organizatori protesta su istakli da će sačekati do 20 časova po lokalnom vremenu da policija oslobodi one koji su pritvoreni, pre nego što odluče o tome šta će sledeće uraditi.    

Lokalni mediji preneli su ranije da je protestni skup rasteran rano jutros. Tom prilikom policija je upotrebila „grubu fizičku silu i specijalnu opremu. Policija je pokrenula krivični postupak po tački zakona o „huliganstvu“, piše „Armenija tudej“, pozivajući se na dobro informisani izvor.

Kako piše agencije, sedam osoba je zatražilo medicinsku pomoć, dok je troje prebačeno u bolnicu. Tokom rasterivanja protestanata ranjeno je 11 policajaca.

Jermenski politikolog i rukovodilac analitičkog centra „Voskanapat“ Grant Melik Šahnazarjan rekao je da se teško može oceniti ko stoji iza protesta u Jerevanu, ocenjujući da neki ukrajinski mediji žele da vide upravo ono što se prošle godine desilo na Majdanu.

„Oni su već dali i naziv jerevanskim demonstracijama — tarifni majdan (tarife za elektirčnu energiju) i savršeno je jasno da u Jermeniji postoje snage koje žele da daju određenu boju tim protestima. Onu boju koju bi oni želeli da vide“, ističe on.

Regulatorna komisija na sednici od 17. juna ustanovila je nove tarife za struju na zahtev kompanije „Elektromreža Jermenije“, zbog čega je miting i organizovan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala