Mario Vargas Ljosa: Knjiga je najbogatija tradicija kulture

© AP Photo / Alvaro BarrientosMario Vargas Ljosa
Mario Vargas Ljosa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pisci i u Latinskoj Americi pišu kolumne o društvenim problemima jer je to način borbe protiv diktatorskog režima, rekao je peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa.

„Književnost je jako značajna, ne samo da bi se proživeli neki trenuci zabave čitajući neko dobro delo, nego da bi od nas stvorila građane kritičnog duha, koji ne dozvoljavaju da budu manipulisani od strane vlasti“, ističe Ljosa koji je otvorio ovogodišnji 29. festival „Grad teatar“ u Budvi.

„Raduje me što će knjiga konačno dobiti glavnu ulogu na ovom festivalu. Istinski verujem da je knjiga najbogatija tradicija kulture, ne samo na Zapadu, nego u svim živim kulturama. Nadam se da moje knjige otvaraju makar jedan prozor kroz koji čitaoci odavde mogu da se upoznaju sa latinoameričkom stvarnošću“,  kazao je Ljosa, prenose prenose mediji u Crnoj Gori.

Dobri romani, istakao je on, omogućuju nam da doživimo neko iskustvo koje je mnogo bogatije, korisnije, složenije, različitije od onoga što živimo u stvarnosti.

„Tako da kada ’izađemo‘ iz nekog romana koji smo čitali i uđemo u realnost, otkrivamo da je stvarnost mnogo siromašnija. Onda postajemo rastrojeni, bivamo ljuti, kritični prema stvarnosti. Upravo taj kritički duh koji osećamo prema onome što nas okružuje je osnova. To je osećanje koje nas je izvelo iz naših pećina u kojima živimo, koje nas je vinulo u nebo. Sve dobre stvari u istoriji čovečanstva upravo su izašle iz tog osećanja slobode prema svetu — ocijenio je Ljosa.

Citirajući Gistava Flobera, Ljosa je kazao da je „književnost način življenja“, više od profesije.

„U kojoj meri sebe predajete i sebe prenosite u knjigu, u toj meri se uspostavljaju bliski kontakti sa čitaocem. Najvažnija obaveza pisca je da piše sa što većom autentičnošću, strogošću prema samom sebi. Preko tih, tako da kažem, laži i maštarija, pisac pokušava da iznese najdublju istinu. To je istina koju sama književnost može da izrazi uz pomoć laži“, naveo je on.

U poslednjoj deceniji pisci na različitim meridijanima su sve više kolumnisti koji se bave društvenim problemima i iznose svoje političke stavove, a Ljosa je istakao da je to „način borbe protiv diktatorskog režima“.

Mario Vargas Ljosa nakon Crne Gore putuje u Srbiju, gde će danas i sutra boraviti u Novom Sadu i Beogradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala