Ratne igre NATO-a u blizini ruske granice

© REUTERS / Anna Krasko/Agencja GazetaNATO vežbe
NATO vežbe - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru vojnih vežbi NATO-a u Poljskoj vojnici se obučavaju za borbu u zamišljenoj zemlji Botniji, ali su sličnosti sa Ukrajinom očigledne, komentarišu nemački mediji.

„Lako je uočiti da je scenario (ratnih igara) sličan događajima u istočnoj Ukrajini. Jedina razlika je u tome što ’mali zeleni‘ prete članici NATO-a. Organizatori žele da situacija bude što bliža realnosti“, prenosi nemački radio Dojče vele.

To je jedna od četiri vojne vežbe koje je NATO organizovao u junu. U njoj je učestvovalo 2.100 vojnika iz devet zemalja. Vojnici NATO-a su se obučavali za obračun sa liderom pobunjenika koji se krije u šumi dok su njegovi naoružani vojnici u obližnjem selu.

Vežba nazvana „Plemeniti skok“ deo je serije vojnih vežbi pod imenom „Saveznički štit“, u kojima je predviđeno da do kraja godine da učestvuje 15.000 vojnika iz 19 NATO zemalja i tri partnerske zemlje, saopštio je vojni savez.

Reč je o najvećoj vojnoj vežbi koju je NATO organizovao od kraja Hladnog rata. Vojna organizacija tvrdi da Rusija predstavlja opasnost za evropske susede, dok Moskva smatra da upravo vojne vežbe NATO-a ugrožavaju bezbednost regiona.

Rusija upozorava da će trend intenziviranja vojnog prisustva NATO-a u blizini njenih granica ugroziti bezbednost i ravnotežu u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala