Dačić: EU nije dobronamerna prema Srbiji

© Sputnik / Đorđe KrstićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Velika Britanija nacrt rezolucije o Srebrnici nije podelila čak ni stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, ali da Srbija nije iznenađena tim dokumentom i da je znala kakve su namere Velike Britanije.

Dačić je novinarima rekao da je Srbija od decembra prošle godine dobila 60 „kripto zaštićenih telegrama“ iz raznih prestonica, te da je nacrt rezolucije o Srebrnici nije iznenadio.

Srebrenica groblje - Sputnik Srbija
Srebrenica — Zapad neće popustiti

„Nas ovo nije iznenadilo, reč je o tome da Velika Britanija to ni sa kim nije podelila, čak ni sa stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, a kakve su im namere to smo znali“, rekao je Dačić.

On je dodao da će rukovodstvo Srbije učiniti sve da zaštiti nacionalne interese navodeći da je poslao pismo ministrima spoljnih poslova pet stalnih članica SB UN.

Dodao je da konsultacije na nivou pet stalnih članica još uvek nisu obavljene i da se one i očekuju od ponedeljka.

„Očigledno je da postoje velika neslaganja među stalnim članicama SB UN“, rekao je Dačić dodajući da će Srbija pratiti situaciju.

Srbija nije slepo crevo, već ključ Evrope

Ivica Dačić izjavio je da je EU, ukoliko je tačno da je od Rusije tražila izgradnju istočnog gasnog prstena koji bi zaobišao Srbiju, trebalo o tome da obavesti Srbiju, koja ne zaslužuje takav odnos.

Dačić je rekao da se takav način ophođenja ne može nazvati dobronamernim po Srbiju jer, kako je istakao, „Srbija nije slepo crevo Evrope, već ključ Evrope“.

On je rekao da je na zvaničnom sastanku sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom dobio informaciju da je EU Rusiji ponudila varijantu istočnog prstena koji bi obišao Srbiju.

„Zamolio sam ga da to ponovi i jasno je rekao da bi taj prsten išao Bugarskom i Rumunijom do Slovačke i onda dalje u druge zemlje. Sa mnom su bili ministri Dušan Vujović i Željko Sertić i oni mogu da posvedoče o tome, ja sam to preneo i premijeru Aleksandru Vučiću“, rekao je Dačić.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Toliko licemerje Brisela nisam mogao ni da zamislim

Šef srpske diplomatije rekao je da ne zna kakva je sudbina tog predloga i da je javnosti samo preneo da je za takav predlog čuo.

Prema njegovim rečima, ukoliko je istinit, takav predlog trebalo je da bude podeljen sa Srbijom, jer Srbija ne zaslužuje takav odnos.

Dačić je istakao da je Srbija mnogo uložila u „Južni tok“ i da će, u slučaju da se prekine dotok gasa preko Ukrajine, biti u velikom problemu jer bez gasa, naglasio je, ne može.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala