Država je za izbegle uradila najviše što je mogla

© Foto : Tanjug, Dragan StankovićAleksandar Vulin na manfestaciji Šesti krajiški otkos
Aleksandar Vulin na manfestaciji Šesti krajiški otkos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne postoji država na planeti koja ima više izbeglica i interno raseljenih od Srbije, navodeći da je država uradila za te ljude najviše što je mogla.

„Država Srbija je dala najviše što je mogla, nikada nije dovoljno, ali je dala najviše što je mogla. Mnogi bogatiji od nas to ne bi uradili“, rekao je Vulin novinarima na manifestaciji „Šesti krajiški otkos“, održanoj u najvećem izbegličkom naselju Busije u Zemunu povodom Svetskog dana izbeglica.

Višnje - Sputnik Srbija
Vulin bere višnje

Danas, naveo je ministar, može da se vidi kako se mnogo bogatije zemlje ponašaju prema izbeglima, a kako se ponašala Srbija i kako se i danas ponaša.

„Srbija je uradila sve što je bilo do nje, uvek može da uradi više. Moramo priznati da je i dobar deo međunarodne zajednice to razumeo, ali dobar deo i nije“, rekao je Vulin navodeći da je ono što je dala Srbija, koja je mala i siromašna zemlja, možda nije dovoljno, ali da je više nego što je dala ijedna druga zemlja na svetu.

Vulin je rekao da još od država sa prostora bivše Jugoslavije nema rešenja pitanja penzija.

„Još uvek mnogi penzioneri iz Hrvatske koji danas žive ovde, izbegli i proterani, nemaju rešene penzije“, naveo je Vulin.

Izbeglice - Sputnik Srbija
Koliko treba da prođe da bi se rešio status izbeglica?

Govoreći o sportsko-kulturnoj manifestaciji „Šesti krajiški otkos“, u kojoj je učestvovao, Vulin kaže da Srbija voli takve manifestacije i svoju različitost u okviru srpskog naroda.

„Mi volimo kada se razlikujemo po govoru, po poreklu, po tradiciji, po kulturi, a svi smo jedno. Ovo je način da se izbegli i proterani ne osećaju ni izbeglo ni proterano, već da budu deo svog naroda, kao što oni jesu“, rekao je ministar.

Vulin kaže da su Krajiški Srbi doneli u Srbiju svoju kulturu, običaje, vrednosti, hrabrost i da to Srbija ceni, a današnja manifestacija je način da se to pokaže.

Ministar Vulin je učestvovao i ove godine u košenju ispred Crkve svetih Ćirila i Metodija u tom zemunskom naselju, u okviru manifestacije „Šesti krajiški otkos“ koju je organizovala Koalicija udruženja izbeglica.

Pored takmičenja u košenju i tradicionalnim sportskim veštinama, na toj manifestaciji je predstavljena izložba slika, knjiga i ručnih radova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala