Moskva: EU da prizna, Krim je deo Rusije

© Sputnik / Oleg Lastočkin / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija produženjem sankcija Krimu i Sevastopolju za još godinu dana pokušava da kazni stanovnike poluostrva koji su glasali za pripajanje Ruskoj Federaciji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da su Krim i Sevastopolj sastavni deo Ruske Federacije i ističe da je „vreme da se to prihvati kao činjenica koja ne može biti promenjena metodama ekonomskih i političkih ucena“.

Premijer Krima Sergej Aksjonov - Sputnik Srbija
Ko je uveo sankcije shvatiće šta je bumerang efekat

„Smatramo da je svaka diskriminacija građana Krima i Sevastopolja iz političkih ili teritorijalnih razloga apsolutno neprihvatljiva“, kaže se u saopštenju.

„Evropski savet je juče objavio saopštenje u kom je objavljen produžetak restriktivnih mera protiv Krima i Sevastopolja do 23. juna 2016. godine“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo je istaklo da ove restrikcije „ne predstavljaju ništa drugo nego pokušaj EU da kazni stanovnike poluostrva, koji su se slobodnim izborom na referendumu odlučili za pripajanje Rusiji“.

EU je juče odlučila da produži ekonomske sankcije Rusiji za još godinu dana.

Krim - Sputnik Srbija
Sankcije protiv Krima produžene do juna 2016.

Sankcije, koje su uvedene zbog ruske aneksije Krima, trebalo je da isteknu 23. juna ove godine.

Zabrana se odnosi na uvoz robe poreklom sa Krima i Sevastopolja u EU, investiranje u te regione, obustavu turističkih putovanja i na izvoz opreme za eksploataciju gasa i nafte, kao i uređaja za telekomunikaciju.

U saopštenju se navodi da su kaznene mere produžene zbog ilegalne aneksije Krima i Sevastopolja, kao i da EU neće odstupiti od nepriznavanja tog čina.

Sankcije Rusiji koje su paralelno uvedene zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini još ranije su produžene do januara 2016.

Kao i u ranijim prilikama, odluka o produženju sankcija donesena je uz saglasnost svih 28 članica EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala