Srbija šampion sveta: Svaka čast, Orlići! (video, foto)

© AP Photo / David RowlandSrpski fudbaleri na krovu sveta
Srpski fudbaleri na krovu sveta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija zna da igra fudbal. Novi šampion sveta u fudbalu je reprezentacija SRBIJE! Otišli su da igraju, pa šta urade. A postigli su nemoguće. Osvojili su Svetsko prvenstvo, i to protiv Brazila, posle produžetaka rezultatom 2:1.

Iako godinama fudbaleri razočaravaju javnost svojim rezultatima i igrama, neki novi klinci su rešili da promene sliku.

Srbija - Brazil - Sputnik Srbija
Ruski komentator: Bravo braćoooooo! (video)

Otišla su naša deca bez prevelikih očekivanja, u tišini, bez medijske pompe, a vraćaju se pravo na skupštinski balkon. Balkon koji već 20 godina dočekuje srpske šampione u košarci, vaterpolu, odbojci, tenisu, sada je dočekao da se na njega popnu fudbaleri. I to sa peharom prvaka sveta!

Pred punim stadionom na Novom Zelandu u finalu je savladan petostruki osvajač prvenstva, reprezentacija Brazila. Iako su Karioke imale veći posed lopte, bili u više navrata bliži golu i vođstvu, naši omladicni se nisu predavali. Kao uostalom i tokom celog turnira.     

Pokazali su koliko imaju veliko srce, pokazali su šta im znači dres sa grbom Srbije, pokazali šta je to timski duh.

Poveli su izabranici Veljka Paunovića prvi. Posle odlične akcije po desnoj strani, preko Andrije Živkovića, i kratkog centaršuta Maksimovića, Staniša Mandić postiže gol. Za veliko slavlje, za velikih 1:0, u 70. minutu.

© AFP 2023 / MICHAEL BRADLEY Novi šampion sveta u fudbalu je reprezentacija Srbija
Novi šampion sveta u fudbalu je reprezentacija Srbija - Sputnik Srbija
Novi šampion sveta u fudbalu je reprezentacija Srbija

Nažalost, Brazil uspeva brzo da se poveže  posle primljenog gola. Kreću ofanzivno, i već posle 4 minuta preko sjajnog Pereirinog solo prodora, stižu do izjednačenja.

Do kraja meča imao je Brazil inicijativu, stvarao šanse, pretio našem golu, ali Srbija je imala Rajkovića, imala je veliko srce i imala je mirnu glavu.

Fudbaleri Srbije šampioni sveta - Sputnik Srbija
Čestitke svetskim šampionima

U produžecima je viđen nešto mirniji ritam, ekipe su se čuvale, i čekale grešku protivnika, i iz kontri pokušavali da postignu gol. I baš takvu je dočekala naša reprezentacija. Pred sam kraj, na samo dva minuta pre penala, pre rulet igre, pred kockanje sa srećom i živcima, sevnula je kontra Srbije.

Dodavanje Živkovića do Maksimovića, koji izbija sam pred golmana, i hladnokrvno, mirno, u stilu najiskusnijih golgetera, šalje loptu kroz noge golmana Brazila. Za ogromnu radost, za veliko slavlje, za neopisivu sreću svih onih kojima su srpske boje u srcu.    

Prava erupcija emocija usledila je posle poslednjeg zvižduka. Samo to se čekalo, pa da svi istrče na teren i pozdrave svoje junake. Suze radosnice i neverica. Zagrljaji , poljupci i Veljko Paunović na rukama svojih pulena.

Slika koja je obišla svet. Veliko i apsolutno zasluženo slavlje. Ako neko i kaže: „Imali su dosta sreće...“, u pravu je, jesu! Bez tog faktora nema velikih rezultata. Ali, ako ju je neko zalužio, onda su to naši momci. Timskom igrom, pobedničkim karakterom, velikim drugarstvom, bespoštednom borbom i disciplinom. I na terenu i van njega.

Svaka čast deco! Neki bi rekli, ostvarili ste san cele Srbije. Ipak, ovako nešto niko nije smeo ni da sanja... Možda ni vi. Ali ovo više nije san... Ovo više nije želja... Ovo više nema prefiks „kad bi bilo...“ Ovo je stvarnost, ovo je realnost. Raduj se, Srbijo! Postala si prvak sveta u fudbalu!

© Sputnik / Brankica RistićBeograđani slave svetsku titulu
Beograđani slave svetsku titulu - Sputnik Srbija
Beograđani slave svetsku titulu

Beograđani su od jutros sa velikim uzbuđenjem pratili finalnu utakmicu omladinske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu, a odmah nakon što su Orlići pobedili i osvojili titulu, počelo je i slavlje.

© Sputnik / Brankica RistićSlavlje u Beogradu zbog osvajalja titule prvaka sveta u fudbalu
Slavlje u Beogradu zbog osvajalja titule prvaka sveta u fudbalu - Sputnik Srbija
Slavlje u Beogradu zbog osvajalja titule prvaka sveta u fudbalu

U centru Beograda odmah posle poslednjeg sudijskog zvižduka začule su se petarde i sirene automobila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala