Evropski parlament će usvojiti rezoluciju o Srebrenici

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski parlament sigurno će usvojiti rezoluciju o Srebrenici kao poruku svetu da se takve stvari ne bi smele događati, ali se ipak događaju, izjavio je poslanik grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Ivo Vajgl.
Srebrenica groblje - Sputnik Srbija
Srebrenica — Zapad neće popustiti

Vajgl, koji je i bivši šef slovenačke diplomatije, a sada poslanik stranke koja je inicirala donošenje rezolucije u EP, rekao je da se o Zapadnom Balkanu, nažalost, još može govoriti kao o delu kontinenta gde postoje latentne pretnje, pretenzije na osnovu zbivanja iz prošlosti i neprihvatanja osnovnih pravila demokratske parlamentarne prakse.

On je saglasan sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je rekao da najveću pretnju za regionalnu stabilnost ne predstavljaju odnosi Beograda i Prištine, već situacija u Bosni i Hercegovini.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Srebrenica — dokle više manipulacija

Vajgl je dodao da je svaki korak u sređivanju međusobnih odnosa doprinos miru i stabilnosti i vodi realizaciji evroatlantske perspektive svih država nekadašnje SFRJ.

„To je nesumnjivo onaj cilj koji Zapadnom Balkanu obećava trajnu stabilnost, napredak i mir, zbog toga treba sa velikom pažnjom identifikovati potencijalne tačke za nove sukobe, u prvom redu i oko Makedonije“, rekao je on za „Danas“.

Vajgl smatra da se moraju rešavati otvorena pitanja među državama i da ih ne treba odlagati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala