Nemačka i Srbija: Stereotipi teško umiru

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Nemačke i Srbije
Zastave Nemačke i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Studija o percepciji Nemačke u srpskim medijima pokazuje da je mišljenje o ovoj zemlji višeslojno i da od medija zavisi na koju stranu tasa će prevagnuti.

Stereotipi teško umiru, kaže sociolog Jovo Bakić.

„Mogu da spavaju i vrlo se lako bude. Kada nije krizna situacija spavaju, kada dođe do kriznih situacija iz centara moći se bude pod uslovom da su interesi različiti. Ako su interesi isti,  stereotipi će nastaviti da spavaju. Kada neko ima interes da menja negativnu sliku o sebi uložiće više", kaže sociolog.

Zastave Nemačke i EU - Sputnik Srbija
Nemačka rado pomaže Srbiji

Bakić misli na Nemačku i njenu percepciju u srpskim medijima, što je predmet studije koju je nedeljnik „Vreme" uradio  u saradnji sa nemačkom fondacijom Fridrih Ebert.

„Slika o Nemačkoj se popravlja", rekao je direktor fondacije, Hajnc Albert Hutmaher, na predstavljanju studije u Beogradu.

I nemački ambasador, Hajnc Vilhelm, zadovoljan je slikom o Nemačkoj u Srbiji „što se ne podrazumeva samo po sebi imajući u vidu zajedničku istoriju".

On je insistirao da je Nemačka najveći bilateralni donator i jedan od  najvažnijih privrednih partnera u Srbiji.

„Slika Rusije ovde je bolja nego što je to realno. Na Rusiju se gleda kao na najvećeg donatora što nije tačno. Mi smo najveći donator, drugi po veličini trgovinski partner Srbije", rekao je Vilhelm.

Bakić podseća da Rusija nije bombardovala Srbiju.

„To je ključni kapital Rusije kao velike sile na ovom području, zbog toga i ne moraju da ulažu mnogo novca. Druga stvar je što Srbija ne koristi mogućnosti koje ima na ruskom tržištu“,  kaže za Sputnjik.

Studija o percepciji Nemačke u srpskim medijima pokazuje da je mišljenje o ovoj zemlji višeslojno i da od medija zavisi na koju stranu tasa će prevagnuti. Većina Srba bi otišla da radi u Nemačku, ali se ona ne doživljava kao iskreni prijatelj zbog dva svetska rata, njene uloge u raspadu SFRJ i priznavanju nezavisnosti Kosova.

Hajnc Vilhem - Sputnik Srbija
Vilhelm: Ne tražimo od Srbije da bira između EU i Rusije

Đorđe Vukadinović iz „Nove srpske političke misli“ smatra da slika o Nemačkoj u srpskoj štampi ne odražava mišljenje javnosti.

„Pričamo o tome kako srpski mediji koji su više ili manje u nemačkom vlasništvu gledaju na srpsko-nemačke odnose. Pa naravno da gledaju pozitivno. Ali srpska javnost pokazuje manje entuzijazma“, kaže on za Sputnjik.

Vukadinović primećuje da se predstava o Nemačkoj u srpskoj javnosti kreće između fascinacije sa jedne strane i neprijateljstva sa druge, što zamagljuje sliku o odnosima ove velike evropske sile i Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala