Grčka – Evropa štiti samo kapital

© Flickr / Rob Williams/Images MoneyGrčka kriza - ilustracija
Grčka kriza - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Banka Grčke najavila je da će Atina verovatno napustiti evro i EU ako ne postigne sporazum o odobrenju duga od 7,2 milijarde evra. Srpski ekonomisti smatraju da se sada ni povratak drahme ne može smatrati izlazom.

Saopštenje Banke Grčke je očekivana stvar, kaže za Sputnjik ekonomista Mahmud Bušatlija i ocenjuje da bi eventualni izlazak Grčke iz evrozone mogao da dovede do domino efekta, da bi mogle da je slede Italija, Španija i Portugalija. „Zemlje koje su u prepoznatljivo teškoj situaciji dodatno bi ugrozile evrozonu“, kaže Bušatlija za Sputnjik.

Grčki ministar finisansija Janis Varufakis - Sputnik Srbija
Grčka napušta evrozonu i EU ako propadnu pregovori o dugu

On dodaje da Grčka sigurno neće svojevoljno izaći iz EU, da se to može desiti samo ako je nateraju. Teško je reći kakve bi posledice za Grčku imao izlazak, zato što Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka pre svega štite kapital, a ne socijalnu odgovornost zemlje.

„Ono što oni žele da urade Grčkoj je da je nateraju da po svaku cenu vrati dugove. Ako Grčka prihvati nastavak pritiska, da se ponaša onako kako joj određuje ’trojka‘, stvoriće neodrživu ekonomsku situaciju, koja će dovesti do vrlo teškog života, jer situacija već ide tim putem. Povratkom na drahmu dobila bi monetarni suverenitet, ali je pitanje da li bi mogla da vraća dugove, jer sigurno ne bi mogla da se vrati na vrednost koju je imala kada je ušla u evrozonu“, procenjuje Bušatlija.

Profesor Miodrag Zec smatra je prednost Grčke kod eventualnog izlaska iz evrozone to što ima tekući primarni suficit budžeta i mogla bi da nastavi da živi ako ne vraća dugove, ali ako bi se vratila na drahmu, otvorio bi se problem sa štednim ulozima i depozitima stanovništva u stranoj valuti.

Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Grčka nudi rešenje, kreditori nepopustljivi

„Evropa je zasnovana na ukidanju carina i slobodnoj trgovini s jedne strane, a sa druge — emitovala je novac za koji se ne zna čiji je, a nije uspela da napravi državu. Jedini izlaz Evrope je da ide prema potpunom ujedinjenju i da bude država. Sjedinjene Države Evrope, to im je jedini izlaz. Evro ima konstruktivnu grešku, takozvane periferne zemlje će upasti u problem. Italija, koja je bila industrijska velesila, proizvodila automobile, avione, ostaje bez industrije i sada grca u dugovima“, podseća Miodrag Zec.

Na pitanje kakva je budućnost Srbije, koja željno očekuje otvaranje poglavlja, dok zemlja koja je u svakom smislu u temelju Evrope ozbiljno razmišlja da izađe iz Unije, Zec objašnjava da je Srbe zahvatio adolescentni odnos građana prema državi i države prema Evropi.

„Svi žele da neko drugi reši njihove probleme i stalno slušaju da će tako i biti“, ističe Zec.

Evropa nije spremna da plati dug Grčkoj - Sputnik Srbija
Grčka upozorava: Bez dogovora, nema vraćanja duga MMF-u

Prema njegovim rečima, Srbija mora još mnogo toga da uradi da bi se postavilo pitanje ulaska u evropske integracije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala