Mekejn: Ukrajina — najsramnije poglavlje istorije SAD

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaDžon Mekejn
Džon Mekejn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senator Džon Mekejn izjavio je da je nepružanje vojne pomoći Ukrajini, kako bi se branila od navodne ruske agresije, „jedno od najsramnijih poglavlja u američkoj istoriji“.

Sjedinjene Američke Države su Ukrajini obezbedile vojnu pomoć, ali ne i oružje. Mekejn je bio jedan od vodećih potpisnika pisma u februaru kojim je pozivano na naoružavanje Ukrajine radi pružanja otpora protiv navodne ruske agresije.

„Dozvolite mi da kažem da je jedno od najsramnijih poglavlja u američkoj istoriji naš neuspeh da obezbedimo Ukrajincima oružje da se brane, dok Vladimir Putin razbija njihovu zemlju“, rekao je ovaj senator na okruglom stolu na američkoj radio stanici „Radio Šou“.

Mekejn je dodao da je neuspeh da se naoružaju Ukrajinci „sraman“.

„Ovako nešto se dogodilo prvi put od kraja Drugog svetskog rata. Ukrajinci ne traže američke čizme na svom terenu, oni samo traže oružje da se brane, oni trpe pokolj od Putina i njegovih satelita i to je sramno. Rekao bih da je to naša najveća briga i moralna obaveza“.

Mekejn je ranije u intervjuu citirao bivšeg državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera koji je rekao da svet nije bio u većoj krizi od kraja Drugog svetskog rata, ističući kinesku agresiju u međunarodnim vodama i događaje na Bliskom istoku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala