Haradinaj pušten iz pritvora

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj pušten je iz pritvora nakon što je izveden pred istražnog sudiju u Sloveniji, saznaje RTS. Haradinaj tvrdi da nije bio uhapšen, već da je samo zadržan na ljubljanskom aerodromu do razjašnjenja procedure u vezi sa poternicom Srbije koja datira iz 2006. godine.

Kosovski mediji javili su ranije danas da je Haradinaj uhapšen u Ljubljani po povratku iz Berlina.

Međutim, Daut Haradinaj, rođeni brat Haradinaja, rekao je za Sputnjik da njegov brat nije uhapšen na ljubljanskom aerodromu, kako su naveli prištinski mediji. 

„On je samo zadržan na aerodromu u Sloveniji u Ljubljani, na osnovu stare Iterpolove poternice koju je izdala Srbija 2006. godine. Očekujemo da će problem biti rešen i da će ga uskoro pustiti da leti za Švajcarsku, kaže on.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pretnja sukobima u Prištini: Haradinaj najavljuje „kosovsko proleće“

Daut Haradinaj, komentarišući ovaj incident, kaže da je to „stara igra, koju je igrao i Milošević“.

„Ali Srbija mora da shvati da takvim ponašanjem ne može u Evropsku uniju, i da treba da zna da se on nekoliko puta do sada suočavao sa ovom poternicom i da je svaki put oslobođen“, tvrdi Daut Haradinaj.

I sam Haradinaj reagovao je na informaciju o hapšenju, rekavši za agenciju „Kosova pres“ da nije uhapšen, već da je samo zadržan na ljubljanskom aerodromu do razjašnjenja procedure u vezi sa potericom Srbije koja datira iz 2006.

On je rekao da je razočaran u slovenačke vlasti i uporedio ih sa, kako se navodi, vlastima Srbije.

„Na svim aerodromima je ova poternica uklonjena osim na ovom u Ljubljani. Tokom puta sam prošao nekoliko aerodroma i nisam imao problema. Ali, ovi (Slovenci) su isti kao i oni (Srbi), njihova braća“, rekao je Haradinaj.

Lider AZBK će, navodi agencija, ostati na aerodromu u Ljubljani još nekoliko časova dok ne bude završena kompletna procedura.

Prištinski mediji javili su ranije da je Ramuš Haradinaj uhapšen po poternici koju je za njim raspisala Srbija 2006. godine, na aerodromu u Ljubljani, prilikom povratka iz zvanične posete Nemačkoj.

AZBK je ubrzo nakon te informacije osudila njegovo hapšenje i zatražila hitno puštanje svog lidera na slobodu.

Srpska optužnica se odnosi na zločin kod Radonjićkog jezera koji se desio tokom sukoba na KiM 1998. i 1999. godine. Tada je ubijeno najmanje 34 civila srpske i albanske nacionalnosti. 

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer.

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Haradinaj za razmenu teritorija Srbije i Kosova

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi. Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Slovenačka policija: Uhapšen državljanin Kosova

Portparol slovenačke policije Bojan Kos potvrdio je za prištinski portal „Lajmi“ da je na aerodromu u Ljubljani posle podne uhapšen jedan kosovski državljanin koji čeka izvođenje pred istražnog sudiju Okružnog suda u Kranju.

Ne navodeći ime državljanina Kosova, Kos je rekao da je on uhapšen po poternici Interpola koju je raspisala Srbija.

Kako je kazao, postupak u vezi sa tim hapšenjem biće okončan nakon svih sudskih procedura.

„Zbog poverljivosti ličnih podataka samo možemo da potvrdimo hapšenje jednog kosovskog državljanina po poternici Interpola koju je raspisala Srbija“, rekao je Kos.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala