Rusija i Turska stavljaju potpis za izgradnju „Turskog toka“

© Sputnik / Aleksandr MazurkevichGas
Gas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar za energetiku izjavio je da su se Rusija i Turska dogovorile da pripreme dokumente o izgradnji gasovoda „Turski tok“ do kraja juna.
Turski tok - Sputnik Srbija
Pao dogovor Atine i Moskve za „Turski tok“

„Ne mogu tačno da vam kažem datum kada će sporazum biti potpisan, to će zavisiti od internih procedura, ratifikacije i sl. Do kraja juna će biti pripremljen nacrt dokumenta“, izjavio je Aleksandar Novak agenciji RIA Novosti.

Direktor „Gasproma“, Aleksej Miler, rekao je u maju da je ova kompanija postigla preliminarni sporazum sa turskim „Botasom“ o nižoj ceni ruskog gasa.

„Turski tok“ je projekat gasovoda od Rusije do Turske preko Crnog mora sa planiranim godišnjim kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara gasa. Očekuje se da će postati operativan u decembru 2016. godine, kao zamena za projekat „Južni tok“.

Turski tok - ilustracija - Sputnik Srbija
„Turski tok“ napreduje: Rusija poslala instrukcije Ankari

Novak je u aprilu izjavio da bi „Turski tok“ mogao da bude proširen do Austrije preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske.

Moskva i Atina će potpisati sporazum o produžetku gasovoda „Turski tok“ na grčku teritoriju na predstojećem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se na forumu koji se održava od 18. do 20. juna.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala