Vučića ne brine Priština, već BiH

© AFP 2023Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnos Beograda i Prištine ne predstavlja najveću pretnju regionalnoj stabilnosti, izjavio je danas u Cirihu premijer Aleksandar Vučić istakavši da za njega jedan od „najvećih strahova“ predstavlja situacija u BiH.

Bez regionalne stabilnosti ne bismo mogli da sprovodimo ekonomske reforme, istakao je Vučić, koji je učestovao na Poslovnom forumu „Privredna komora Švajcarska — Centralna Evropa“.

Naser Orić - Sputnik Srbija
Duraković: Vučić da ne dolazi ako Orić ne bude na slobodi

„Vezu između Beograda i Prištine ne vidim kao najveću pretnju regionalnoj stabilnosti. Biće još nekih stvari koje će morati da se srede, ali razgovaramo jedni sa drugima, a dijalog je nešto što je veoma bitno i značajno za obe strane“, rekao je Vučić, napominjući da se nada kompromisima kako bi se postigli „dobri dogovori“ za dobrobit oba naroda — srpskog i albanskog.

S druge strane, kazao je, jedan od njegovih najvećih strahova je situacija u BiH i zato su odnosi Srbije i BiH „uvek tihi“. Srbija, dodao je, ne odgovara čak ni na neke izjave koje odatle dolaze.

„Ne zato što smo slabi, već jer želimo da imamo kontinuirani dijalog sa BiH i zato što smatram da je dijalog između Srbije i BiH od strateške važnosti za Srbiju i Zapadni Balkan“, podvukao je Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Pred nama je težak period, budimo jedinstveni

On je dodao da je Srbija uložila mnogo u izgradnju dobrih odnosa sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Prema njegovim rečima, Srbija je promenila „strategiju i taktiku“, što je dokazala i njegova nedavna poseta Albaniji, kao i poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji.

„To je bio prvi put da on posećuje Srbiju i ja Albaniju. Sada možemo da razgovaramo“, kazao je premijer i najavio da će od Brisela tražiti podršku za neke programe, pre svega saobraćajnu infrastrukturu, a zajedno sa Albanijom Srbija će, kako je rekao, potpisati i neke dokumente, što niko nije očekivao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala