Rusija očekuje podršku Srbije za ukidanje sankcija

© Foto : Tanjug/Sava RadovanovićAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije podržala uvođenje sankcija Rusiji, rekao je Puškov u Skupštini Srbije tokom razgovara sa potpredsednikom republičkog parlamenta Veroljubom Arsićemu i izrazio nadu da će Rusija imati podršku Srbije kada se u januaru 2016. godine bude odlučivalo o ukidanju sankcija.

Puškov je u Skupštini Srbije razgovarao sa potpredsednikom republičkog parlamenta Veroljubom Arsićem, kome je preneo da Rusija takođe očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će biti predstavljeni nacrti rezolucija o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji.

Aleksej Puškov i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji (video)

Kako je saopšteno iz republičkog parlamenta, Puškov je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Arsić je naglasio da je stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom a ne sankcijama, dodajući da Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju na najvišem državnom nivou i prijateljske odnose koji se pre svega potvrđuju kroz stav Rusije prema statusu Kosova i Metohije.

Prostora za unapređenje odnosa uvek ima, dodao je Arsić i naglasio da je neophodno nastaviti sa razvijanjem saradnje dvaju parlamenta.

Puškov je predložio da Rusija i Srbija formiraju međuparlamentarnu komisiju, na čijem bi čelu bili predsednici parlamenata, a to telo bi raspravljalo o temema od najvišeg značaja za odnose dveju zemalja.

„To bi dalo dodatni podsticaj i težinu našoj međuparlamentarnoj saradnji", rekao je Puškov, koji se osvrnuo i na dobru saradnju koju ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ima sa delegacijom Skupštine Srbije.

Dodao je i da kandidat Srbije za generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope može da računa na podršku Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala