Žbogar: Nema više izgovora za Specijalni sud

© AFP 2023 / Laura BOUSHNAKSud u Kosovskoj Mitrovici
Sud u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne vidim nijedan valjan razlog za bilo kakvo dalje kašnjenje u vezi sa formiranjem Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, izjavio je specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar, ističući da su ustavni amandmani već u skupštini i zakon je spreman.

„Ne zavidim poslanicima Skupštine Kosova, ni onima koji zastupaju albanske stranke, a ni onima koji zastupaju zajednice. S jedne strane, oni su zabrinuti kako će se njihovo glasanje odraziti na prošlost Kosova, a s druge, oni gledaju u budućnost“, rekao je Žbogar za sutrašnje Novosti.

Panorama Prištine - Sputnik Srbija
Priština: Odložena sednica o Specijalnom sudu

Na navode da je rekao da svako odugovlačenje šteti Kosovu i da Evropa ima načina da kazni Prištinu, Žbogar je naglasio da nije govorio o kažnjavanju, ali da ih „iz glavnih centara svakodnevno pitaju zašto Specijalni sud kasni“.

„Mi im objašnjavamo koliko je to zahtevan i težak proces. Međutim, radi se o međunarodnoj obavezi“, naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

„Svi zločini moraju da budu istraženi i počinioci gonjeni. Ne samo zločini koji se navode u izveštaju Saveta Evrope, već i oni izvršeni tokom i nakon sukoba na Kosovu. Ratni zločini nikada ne zastarevaju“, rekao je Žbogar i napomenuo da će upravo zbog zaštite svedoka Sud raditi van Kosova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala