Hakovan kompjuter u kancelariji Merkelove

© Fotolia / Sven GrundmannComputer
Computer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od kompjutera u kancelariji nemačke kancelarke Angele Merkel bio je hakovan u sklopu sajber napada na Bundestag u maju, objavio je danas nemački list „Bild“.

Taj list je, ne navodeći izvore, istakao da je hakerski napad bio obimniji i veći nego što se prvobitno procenjivalo i da je Bundestag, donji dom nemačkog parlamenta, imao velikih problema da ograniči štetu od tog sajber napada, prenela je agencija AFP.

U sklopu tog napada je virusom inficiran jedan od kompjutera u kancelariji Angele Merkel u Budnestagu, a „Bild“ navodi da je taj računar bio jedan od prvih na kom je otkriven napad malicioznim programom poznatim kao „trojanski konj“.

© REUTERS / Kacper Pempel/Files Sajber napad "trojancima" izvršen je u petak
Sajber napad trojancima izvršen je u petak - Sputnik Srbija
Sajber napad "trojancima" izvršen je u petak

Kako piše nemački list, virus je otkriven u petak, na pet kompjutera u Bundestagu. Portparol konzervativne vladajuće stranke CDU, na čijem je čelu Merkelova, rekao je da ne može „ni da potvrdi ni da negira“ pisanje medija.

Zasad nije jasno ko stoji iza ovog sajber napada, a AFP podseća da je jedna proruska hakerska grupa u januaru izvršila napad na sajtove Angele Merkel, nemačke Vlade i Budestaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala