Zatrudnela devojka čoveka sa prvim presađenim penisom

© Flickr / Pieter van Marion Operacija - ilustracija
Operacija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južnoafrikanac na kom je izvedena prva uspešna transplantacija penisa začeo je bebu sa svojom partnerkom samo nekoliko nedelja nakon operacije, na iznenađenje doktora.

„Definitivno ima širok osmeh. Ponosan je. Takođe je i malo stidljiv“, rekao je Andre van der Merve sa Univerziteta u Stelenbošu, koji je predvodio tim hirurga tokom devetočasovne operacije decembra prošle godine, javila je „Raša tudej“ (RT).

Ishod još neizvestan

„Trudnoća nije neočekivana jer ovaj čovek ima normalne seksualne odnose sa svojom dugogodišnjom partnerkom. Ali za primaoca je to velika stvar i dokaz da je operacija uspešno obavljena. Veoma sam srećan i želim da se zahvalim svima iz svog tima“, rekao je Van der Merve.

Van der Merve je priznao da nije očekivao da će se dvadesetjednogodišnjak iz Kejptauna, čije ime nije poznato medijima, upustiti u seksualne odnose samo pet nedelja nakon operacije, niti da će njegova partnerka tako brzo da zatrudni. Profesor je rekao da još uvek nije urađen test provere očinstva, koji je zakazan za novembar. Međutim, dodao je da „nije imao nikakvih razloga“ da sumnja u iskrenost ovog para, koji tek treba da sazna pol deteta.

Van der Merve, koji je operaciju izveo zajedno sa kolegama iz bolnice Tajgerberg u Kejptaunu, upozorio je da ostaje rizik od fizičkog odbacivanja presađenog organa, koje bi se najpre manifestovalo lezijama na koži.

„U ovom trenutku, sa kožom je sve u redu. Nema odbacivanja i pacijent se oporavlja“, uverava Van der Merve.

Potraga za donatorom

Njegov tim sprovodio je istraživački program poslednjih pet godina, ali je prvi pacijent za transplantaciju odabran pre tri godine, kada mu je u neuspelom ritualu obrezivanja odraslih, karakterističnom za pleme Kosu, organ amputiran.

Prva faza bila je da se pacijent pripremi na psihološki udarac koji bi izazvao strani ekstremitet prikačen za njegovo telo. Prethodni pokušaj transplantacije penisa, izveden u Kini 2006. godine, pošao je po zlu kada su i pacijent i njegova supruga osećali odbojnost prema novom organu.

Zatim je trebalo pronaći donatora, u situaciji kada mnoge porodice odbijaju da doniraju organe svojih bližnjih, zbog sujeverja. Na kraju je donator sahranjen sa lažnim penisom napravljenim od kože abdomena, dok je pravi čekao transplantaciju.

Van der Merve je rekao da je dobio zahteve za izvođenjem takve operacije širom sveta, ali primetio da je problem i dalje najveći upravo u Južnoafričkoj Republici, gde plemenski rituali dovode do toga da čak 250 mladića ostane sa nefunkcionalnim seksualnim organima nakon nespretno izvedenih obrezivanja.

Profesor je naveo da još devetorica mladića učestvuje u prvobitnom ispitivanju i dodao da se nada da će izvesti narednu transplantaciju penisa do kraja ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala