Srbija je čuvar mira na Balkanu

© AP Photo / Hektor PustinaPremijer Aleksandar Vučić
Premijer Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je osnovna uloga Srbije da bude čuvar mira i stabilnosti na Balkanu.

Vučić je to rekao na Konferenciji počasnih konzula, ističući da je za Srbiju veliki izazov očuvanje te stabilnosti i da će u to uložiti ogromnu energiju i snagu.

„Srbija mora da bude čuvar mira i stabilnosti na Balkanu“, rekao je Vučić počasnim konzulima koji su u Beograd doputovali iz celog sveta, ukazujući da je to moralna obaveza naše zemlje.

„Oni koji to ne razumeju bolje da ne ulaze na srpsku politiku ili da budu značajni predstavnici na srpskoj političkoj sceni“, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Radim u interesu građana, a ne velikih sila

Premijer je obavestio počasne konzule o ekonomskim reformama koje su pokrenute i koje su podržane od svih značajnih svetskih institucija. Te reforme, kazao je, daju svoje prve rezultate, daju prve uštede, a imamo i povećanje na prihodnoj strani budžeta.

Mi ćemo sa tim merama nastaviti, rekao je premijer, koji očekuje da će naši građani svakako pre kraja godine osetiti boljitak u svojim novčanicama.

„Jer naš narod je zaslužan, ne oni koji su sve kritikovali zarad kritike, već naš narod koji je strpljivo verovao u ono što radimo, verovao u sebe, u svoju snagu i uspeo da doprinese da danas niko o Srbiji ne govori kao o zemlji koja je pred bankrotom“, naveo je Vučić.

Podsetio je da se pre samo godinu-dve pričalo samo o tome.

Jačati ugled Srbije u svetu

Danas se, istakao je, o Srbiji u celom svetu govori s velikim uvažavanjem i poštovanjem.

„Srbija je na evropskom putu, Srbija je uspela da sačuva svoje tradicionalno prijateljske odnose sa Rusijom i drugim zemljama nekadašnjeg istočnog bloka. Takođe u ekonomskom smislu Srbija jeste na dobrom putu i ono što za nas predstavlja izazov u narednom periodu biće očuvanje pune političke stabilnosti“, rekao je premijer.

On je istakao da će upravo u to Srbija morati da uloži ogromnu energiju i snagu da bi bio sačuvan mir pre svega i budućnost za našu decu.

„Uz očuvanje političke stabilnosti dolazi i nešto u čemu bih i vas, kao predsednik Vlade, zamolio da nam pomognete, a to je jačanje ugleda Srbije u vašim zemljama, da utičete na dolazak što je moguće većeg broja investitora u našu zemlju“, rekao je premijer.

Dobre prilike za ulaganja

Srbija, istakao je, nudi najveće tržište bez carina. Takođe, dodao je, Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini sa velikim zemljama koje imaju milijardu stanovnika. Osim ugovora sa zemljama CEFTA, imamo ugovore sa Turskom, Rusijom, Belorusijom, Kazaxstanom, te sa mnogim drugim zemljama, naveo je premijer.

Srbija, napomenuo je, ima ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, ali i dobru i školovanu radnu snagu. Za investitore, kazao je, značajno je da se u Srbiji porezi ne menjaju svakoga dana i da su niži, posebno PDV, od svih država u čitavom regionu.

„U Srbiji su prilike za ulaganja bolje nego u ostalim zemljama. Mi imamo uslove da pomognemo kompanijama koje zapošljavanju veliki broj ljudi ili dolaze sa značajnim investicijama“, naveo je Vučić zahvalivši počasnim konzulima, koji su, kako je rečeno, u Beograd doputovali o svom trošku, za sve ono što su do sada činili za Srbiju.

Poželevši im dobrodošlicu, Vučić je izrazio uverenje da će oni znati na najbolji mogući način da provedu vreme u Srbiji, kao i da očekuje da će naredne godine imati priliku da zajedno analiziraju postignuto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala