EU ne traži od Srbije da se energetski distancira od Rusije

© Sputnik / Miloš ĆurčinAleksandar Vučić I Maroš Šefčovič
Aleksandar Vučić I Maroš Šefčovič - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska unija ne traži od Srbije da se energetski distancira od Rusije, izjavio je potpredsednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Šefčovič i dodao da bi se o „Turskom toku“ moralo porazgovarati, jer o njemu se do sada zna samo sa pres-konferencija.

Prioritet unije u regionu je gasna interkonekcija između Bugarske i Srbije i spajanje sa gasnim terminalom u Hrvatskoj, izjavio je on za Radio-televiziju Srbije.

Šefčovič, koji je završio dvodnevnu posetu Beogradu, kaže da je za EU regionalni prioritet bugarsko-srpska gasna interkonekcija, a spremni su da iz svojih fondova podrže energetsku diversifikaciju koju savetuju Srbiji.

Što se ruskih planova tiče, Evropska unija želi da mesto isporuke gasa bude u Evropi, a ne na turskoj granici.

Zastava Evropske unije koje se vijori pored spomenika Džejmsu Larkinu u dablinu, Irska - Sputnik Srbija
„Turski tok“ pod lupom Evropske komisije

Na pitanje da li, kada savetuje Srbiju da diversifikuje svoje energetsko snabdevanje, zapravo poručuje Srbiji da se distancira od Rusije, on kaže — definitivno ne.

„Ono što bismo želeli da postignemo jeste da svaka evropska zemlja ima veću energetsku bezbednost, a to znači pristup najmanje tri različita izvora gasa. Jer to povećava konkurenciju, što pozitivno utiče na cenu. A i energetska bezbednost je veća“, rekao je Šefčovič.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da on nema ništa protiv da se „Turski tok“ protegne do Srbije, on kaže:

„O ’Turskom toku‘ bismo morali da porazgovaramo, jer o njemu do sada znamo samo sa pres-konferencija. A nama je potrebno da znamo kakav će uticaj to imati na kompletnu energetsku bezbednost u Evropi i da li će se poštovati evropski zakoni. A naravno da to otvara i pitanje Ukrajine. Taj tok mora da se sačuva, tu imamo gasovode koji se koriste decenijama, čak i tokom Hladnog rata. Tako da o ’Turskom toku‘ treba da razgovaramo u konstruktivnoj atmosferi, da sagledamo komercijalnu stranu projekta i da vidimo kako će se uklopiti u strategiju energetske unije“.

On je dodao da je EU u vrlo intenzivnoj komunikaciji sa ruskim partnerima, pogotovo o pitanju trilateralnih pregovora sa Ukrajinom i o takozvanom „zimskom paketu“.

Gas - Sputnik Srbija
Brisel: Turski tok prihvatljiv

„Pokušavamo da se dogovorimo da, kao i prošle zime, gas teče kroz Ukrajinu i u Ukrajinu. Dakle, želimo da se to dobro iskustvo ponovi sledeće zime. U vrlo smo intenzivnim razgovorima, ali su oni koncentrisani na ova pitanja, tako da o drugim pitanjima tek treba detaljnije da razgovaramo“, kaže Šefčovič.

Na pitanje da li je bio iznenađen kada je Rusija odustala od „Južnog toka“ on kaže: „A ko nije bio iznenađen?“

„Juče sam to čuo ovde od srpskih zvaničnika, ranije od predstavnika gasnih kompanija u Evropi, od predstavnika zemalja kroz koje je ’Južni tok‘ trebalo da prođe. Mislim da smo svi za tu vest čuli na pres-konferenciji. Mislim da treba da se pomerimo od pres-konferencija ka uobičajenim pregovorima i da razjasnimo neke stvari. Recimo, za Evropsku uniju je važno da mesta za isporuku gasa budu u Evropi, a ne na turskoj granici. Primili smo to k znanju. Za neke države, poput Bugarske, to je bilo veliko iznenađenje. Stvorilo je mnoge brige oko energetske bezbednosti“, dodao je Šefčovič.

Odgovarajući na pitanje kako će podržati energetsku diversifikaciju Srbije, on kaže:

„Sa premijerom Vučićem i ministrom energetike Antićem razgovarali smo o bugarsko-srpskom gasnom interkonektoru. Mislimo da je to veoma važan deo naših planova. Nešto se može finansirati iz evropskog budžeta sa bugarske strane, iz Kohezija fonda za povezivanje evropskih kapaciteta, postoji mogućnost finansiranja iz IPA fondova za Srbiju.“

Makedonske zastave - Sputnik Srbija
„Turski tok“ zavisi od Moskve i Brisela

„Kako sam ovde razumeo, trebalo bi uključiti Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za rekonstrukciju i razvoj kako bismo bili sigurni da je novca dovoljno za ovu bugarsko-srpsku interkonekciju“, dodaje on.

„Mi vidimo Srbiju i druge zemlje-kandidate kao deo projekta Energetske unije. Srbija može da prisustvuje svim pripremama i sastancima o energetskoj bezbednosti u regionu. Radićemo vrlo blisko sa Srbijom na interkonekcijama. To je bila tema današnjeg razgovora. Govorili smo o stabilnom povezivanju Srbije sa LNG terminalom koji se gradi u Hrvatskoj, što bi otvorilo nove opcije“, kaže Šefčovič.

Na pitanje da li je projekat Energetske unije predstavljen nekome u Rusiji, odgovara potvrdno.

„A oni su veoma zainteresovani. Bio sam u Moskvi u januaru. Tada smo bili tek u pripremnoj fazi… Mi ih vidimo kao veoma važnog energetskog partnera i verujem da će to ostati i u budućnosti.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala