Pomoć Grčkoj stiže od Rusije?

© SputnikRuski predsednik Vladimir Putin i grčki premijer Aleksis Cipras
Ruski predsednik Vladimir Putin i grčki premijer Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da pritekne u pomoć Grčkoj da plati dug i izbegne izlazak iz evrozone, piše francuski list „Eko“.

„Grčka ne može sama da plati dug od 1,6 milijarde evra do kraja meseca osim ako ne zatraži pomoć od Rusije“, napisala je analitičarka lista Izabel Šabo.

Ruski predsednik Vladimir Putin, i grčki premijer Aleksis Cipras  tokom ceremonije potpisivanja u Kremlju - Sputnik Srbija
Putin i Cipras razgovarali o izgradnji „Turskog toka“

Susret Aleksisa Ciprasa sa Vladimirom Putinom početkom aprila, a potom i sa direktorom „Gasproma“, mogao bi da bude uvertira za sporazum, konstatuje Šabo.

Grčka bi mogla da služi kao baza za isporuku gasa Evropi, pod uslovom da Evropska unija podrži projekat gasovoda „Turski tok“, piše list.

Grčka se nada da će dobiti pet milijardi evra avansa od Rusije ukoliko se uključi u projekat gasovoda, koji je na udaru Sjedinjenih Američkih Država.

Amos Hoštajn, izaslanik Stejt departmenta za pitanja međunarodne energetike, tražio je od Grčke da odustane od „Turskog toka“.

Dve zemlje imaju bliske istorijske, kulturne i verske veze, konstatuje Šabo. Rusija je jedan od glavnih trgovinskih partnera Grčke, zahvaljujući upravo isporukama gasa.

Obe zemlje su pod pritiskom Evropske unije, što ih dodatno približava.

Da li ćemo prisustvovati spasavanju Grčke od strane Rusije po kiparskom modelu, pita se komentatorka i konstatuje da „ako Grčka izađe iz evra, ništa je neće sprečiti da ponudi (Rusiji) tehničku i/ili vojnu pomoć na nekim od ostrva, kao što je Kipar poručio da će Rusiji staviti na raspolaganje neke od svojih baza“.

Cipras će ponovo da se sastane sa Putinom 18. juna u Sankt Peterburgu, a ishod ovog sastanka bi mogao da bude odlučujući za Grčku, piše „Eko“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala