Srpski film se vraća na Kosovo

© Foto : FacebookFilm Ničije dete
Film Ničije dete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas će u Domu kulture u Zvečanu svečano otvoriti prvi međunarodni „Kosovo i Metohija filmski festival“, koji će biti održan od 11. do 14. juna u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Prvi međunarodni filmski festival koji se posle 20 godina održava u srpskim sredinama na Kosmetu organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Evropskim kulturnim forumom i opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan.

U okviru Festivala, publici će u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici i u Domu kulture u Zvečanu biti prikazano 37 domaćih i stranih igranih, animiranih i dokumentarnih ostvarenja.

U domaćoj selekciji su se našli i filmovi „Mali Budo“ reditelja Danila Bećkovića, „Mamula“ Milana Todorovića, „Ničije dete“ Vuka Ršumovića i mnogi drugi.

„Festival koji će danas biti otvoren u Kosovskoj Mitrovici je od izuzetnog značaja za naše društvo i za opstanak naše kulture na Kosovu i Metohiji. U tom smislu se nadam da se festival neće zadržati na jednoj godini i samo na severu Kosmeta, već da će biti uvod za jednu i bioskopsku i opštekulturnu aktivnost po našim enklavama južno od Ibra, kojima je, pre svega, ta vrsta sadržaja neophodna u njihovoj borbi za opstanak“, rekao je reditelj Danilo Bećković za Sputnjik.

On je dodao da je njegov film „Mali Budo“ kosovska publika već imala prilike da pogleda u okviru premijerne turneje prošle godine. Tadašnje reakcije su, kako kaže, bile izuzetno pozitivne, čemu se nada i na ovogodišnjem festivalu.

„Velika mi je čast što će ’Mamula‘ biti prikazana na prvom festivalu koji se održava u srpskim opštinama na Kosovu. Veoma je značajno da je takva manifestacija pokrenuta, pošto su filmski festivali jedan veliki generator pozitivne energije. Nadam se da će ljudima s Kosova ovaj događaj pomoći da zaborave na svoje svakodnevne brige na neko vreme i uživaju u filmskim ostvarenjima“, kaže za Sputnjik reditelj Milan Todorović.

Publika će na kraju manifestacije dodeliti dve nagrade — za najbolji strani i najbolji domaći film.

Medijski pokrovitelji festivala su TV Most, RTV Puls, Radio Kosovska Mitrovica i Radio Gračanica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala