Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta

Pratite nas
Cena električne energije će od 1. avgusta ove godine porasti za 12 odsto i iznosiće 7,28 dinara po kilovat času, najavio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.
Aleksandar Vučić i Maroš Šefčovič - Sputnik Srbija
Vučić: EU će pomoći gasnu konekciju Srbije sa Bugarskom

On je rekao da se povećanje električne energije ne odnosi na industriju, tako da nema bojazni da će zajedno sa poskupljenjem struje doći i do drugih poskupljenja.

Na primeru prosečnog računa za utrošenu električnu energiju u iznosu od 2.500 dinara, povećanje cene će iznositi oko 300 dinara, objasnio je ministar finansija Dušan Vujović.

Antić je naveo da je poskupljenje struje u skladu sa zahtevima MMF-a, kao i da će biti uvedena akciza na električnu energiju. Od tih 12 odsto, prema rečima ministra energetike, 7,5 odsto je akciza, a preostalih 4,5 odsto klasično povećanje cene struje usmereno ka EPS-u.

I sa ovom korekcijom cene, dodao je Antić, struja će u Srbiji ostati najjeftinija u odnosu na čitavu Evropu, imajući u vidu da je struja u Srbiji dvostruko jeftinija u odnosu na Hrvatsku, ali i za 15 odsto u odnosu na Makedoniju.

Dalekovod-ilustracija - Sputnik Srbija
Struja poskupljuje 15 odsto?

Antić objašnjava da će ova mera doprineti da se u budžet godišnje slije dodatnih 14,1 milijarda dinara. Pored toga, ministar je najavio i da je Vlada Srbije pripremila i mere za najugroženije.

„U budžetu Srbije opredeljeno je više od 6 miliona evra za besplatne kilovate za najugroženija domaćinstva, i to u iznosu od 150 do 250 kilovat časova mesečno“, naglasio je Antić.

Ekonomista Milan Kovačević, sa druge strane, kaže da umesto povlašćenih kategorija pri plaćanju struje mnogo bi važnije bilo da država reši socijalne probleme. Prema njegovim rečima, bolje bi bilo da se socijalni problemi rešavaju novcem ili vaučerima, odnosno direktno onima kojima je ta pomoć potrebna, jer formalno merenje količine utrošene energije nije sasvim pravedno. Kovačević je istakao da treba uvesti socijalni program za one koji imaju male zarade a velike troškove.

Kao pozitivne strane najavljenog poskupljenja struje, ministri su istakli da će se dodatna sredstva iz budžeta koristiti za rešavanje širih infrastrukturnih problema u Srbiji, ali i za poboljšanje onih oblasti gde građani očekuju kvalitetnije usluge — školstva i zdravstva.

Takođe, ministri su naveli da će se sredstva koristiti i za programe zapošljavanja i promena kvalifikacija kako bi se smanjila nezaposlenost u Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala