Vučić: EU će pomoći gasnu konekciju Srbije sa Bugarskom

© Sputnik / Miloš ĆurčinAleksandar Vučić i Maroš Šefčovič
Aleksandar Vučić i Maroš Šefčovič - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će pomoći Srbiji oko izgradnje nove gasne interkonekcije sa Bugarskom, a sve u cilju diversifikacije gasnog tržišta, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je sada na Evropi da odluči sa koliko sredstava može da učestvuje u Srbiji i najavio da će izgradnja krenuti što je pre moguće.

Iran, energenti - Sputnik Srbija
Gasovod između Srbije i Bugarske do 2018.

Prema rečima Vučića, Srbija je od Evropske komisije za energetsku uniju dobila sve garancije da će energetski biti obezbeđena nakon što 2019. godine snabdevanje gasom preko Ukrajine bude prekinuto. On je rekao da će ta interkonekcija omogućiti diversifikaciju gasnog snabdevanja i pristup gasu iz Rusije, ali i iz Azerbejdžana i Alžira.

Srbija, prema rečima Vučića, očekuje podršku od EU, ali je i spremna da svojim novcem učestvuje u realizaciji projekta.

„Mi hoćemo da nama Evropa plati više od 50 miliona evra za taj projekat, a mi da ne platimo više od 15 miliona. E sad, da li će oni da prihvate te naše želje — to je druga stvar“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je neophodna diversifikacija snabdevanja gasom, ukazujući da, kad postoji više mogućnosti za snabdevanje, to može da smanji cenu tog energenta. S tim u vezi, premijer je kazao da je Srbija spremna da pored ruskog i azerbejdžanskog gasa, uz podršku EU, bude povezana i sa snabdevanjem iz arapskih zemalja. On je rekao da će snabdevanje gasom biti korisno i zbog otvaranja energetskog terminala u Grčkoj.

Šefčovič: Interkonekcija sa Bugarskom — prioritet EU

Gasovod - Sputnik Srbija
Srbija u problemu – nema alternative za ruski gas

Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič je, sa druge strane, rekao da je projekat izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom na listi prioriteta EU.

„Dao sam garancije premijeru Vučiću da će EU raditi sa Srbijom da se obezbede svi izvori energije, uključujući i struju i gas, kao i da se u skorijoj budućnosti izgradi gasna interkonekcija sa Bugarskom. Trenutno gledamo na koje načine EU može da pomogne“, poručio je Šefčovič.

Pitanje je, rekao je Šefčovič, kako i u kojoj meri će projekat biti finansiran od strane EU, tačnije da li će se koristiti IPA fondovi ili će se u to uključiti i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Što se tiče rokova za završetak projekta, Maroš Šefčovič je rekao da će se ubrzo raditi na izdavanju svih neophodnih dozvola i da će projekat prema preliminarnim informacijama biti završen u roku od 2 do 3 godine.

Struja neće poskupeti pre 1. avgusta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada razgovarati o ceni struje, da će o rezultatima tih razgovora javnost biti obaveštena sutra, a da poskupljenje neće uslediti pre 1. avgusta.

Premijer je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa evropskim komesarom za energetiku Marošom Šefčovičem, rekao da Vlada radi na tome da struja poskupi u što manjem procentu, budući da je svestan da građanima Srbije nije lako.

Dalekovod-ilustracija - Sputnik Srbija
Struja poskupljuje 15 odsto?

Vučić je rekao da se nada da će građani osetiti boljitak „po svojim džepovima od reformskih mera koje će doći najkasnije tri meseca nakon toga“.

Istovremeno je ukazao da ni zaposlenima u EPS-u nije lako i da je povećanje cene struje bitno kako bi njihova kompanija radila bolje.

U vezi sa razgovorima koji su vođeni sa MMF-om, Vučić je rekao da to nisu razgovori sa neprijateljem, već sa institucijom koja želi dobro Srbiji, ali da Vlada Srbije bolje razume potrebe i situaciju svojih građana.

Povećanje akciza na struju dovelo bi do rasta cena i smanjenja potrošnje - Sputnik Srbija
Vlada predlaže MMF-u da struja poskupi upola manje?

Vlada će, kako je rekao, zaštititi najsiromašnije, jer želi da smanji procenat poskupljenja struje.

On je najavio da će večeras biti nastavljeni razgovori i da očekuje da će sutra Vlada izaći sa rezultatom.

„Moramo donositi hrabre i teške odluke. Uveren sam da će ljudi biti zadovoljni finalnim rezultatom, boljim životom“, rekao je premijer, ukazujući i na dobre ekonomske rezultate.

Na osnovu fiskalnih podataka, deficit će i u junu biti značajno manji od planiranog, najavio je Vučić i dodao da će prema visini deficita Srbija biti među šest najboljih evropskih zemalja, a u 2016. među prvih pet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala