Palestina ne želi da je porede sa Kosovom (video)

© Foto : Tanjug/Zoran ŽestićTomislav Nikolić i Mahmud Abas
Tomislav Nikolić i Mahmud Abas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, da dve države dobro sarađuju i da će raditi na unapređenju odnosa, dok je palestinski predsednik Mahmud Abas poručio da ta zemlja ceni podršku Srbije u UN i da tu podršku uzvraća.

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, rekao da Srbija želi da što pre dođe do pregovora Palestine i Izrela.

„To su dve nama prijateljske zemlje, a i sami znamo da mnogo toga može da se postigne pregovorima, a ništa ako se ne razgovara“, rekao je Nikolić, koji očekuje da nesporazumi koji usporavaju pregovore budu što pre otklonjeni i da međunarodna zajednica odahne kad vidi da su predstavnici država počeli da razgovaraju.

Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma značajno to što je Palestina podržava Srbiju u strateškim spoljnopolitičkim prioritetima — procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Palestina se odlučno protivi ulasku Kosova u Unesko i negativno reaguje na poređenje sa Kosovom. Upravo je suprotno i smatram da je slična pozicija Srbije i Palestine“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je Abasa upoznao sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije i činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Nikolić je rekao da ga je Abas uverio da Palestina visoko ceni to što je Srbija bila jedina zemlja u regionu koja je na Generalnoj skupštini glasala da Palestina dobije status države nečlanice UN.

Abas je rekao da visoko ceni istorijske i prijateljske odnose dve zemlje i da se nada napretku u bilateralnim odnosima.

On je istakao značaj udruženja Palestinaca u Srbiji radi jačanja veza između dve zemlje i naroda i podržao napore, u kojima učestvuju i predstavnici srpske vlasti, da se Palestinci školuju u Srbiji.

Abas je čestitao predsedniku Nikoliću predsedavanje Srbije OEBS-u i pozvao ga da se pridruži međunarodnim naporima u cilju rešavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala