Erupcija vulkana u Indoneziji (video)

© AP Photo / Binsar BakkaraVulkan Sinabug u zapadnoj Indoneziji
Vulkan Sinabug u zapadnoj Indoneziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vulkan Sinabug u zapadnoj Indoneziji koji već neko vreme izbacuje oblake vrelog gasa, danas je proizveo snažnu erupciju. Za sada nema podataka da li je neko povređen.

Vlasti pomno nadgledaju vulkan na Sumatri, jednom od glavnih indonezijskih ostrva, nakon što su prošle nedelje proglasili najviši stepen upozorenja, javlja agencija AP.

Vreo pepeo otkotrljao se niz padine Sinabunga 2,5 kilometra od tinjajućeg grotla, rekao je vladin vulkanolog Surono. On je upozorio zemljoradnike da ostanu dalje od glavne zone opasnosti koja se proteže sedam kilometara jugoistočno od kratera. Za sada nije prijavljeno da je neko povređen.

"Kupola od lave je sve veća i nestabilna", rekao je Surono i dodao da bi užareno kamenje pomešano sa vrelim gasom moglo da se krene nizbrdo svakog časa.

Vulkan u provinciji Severna Sumatra izbacivao je, od ponedeljka, dim i pepeo preko 500 metara u vazduh.

Vlasti su jutros izbrojale više od 50 odvojenih erupcija ali su saopštile da seljači izvan regije koja je evakuisana nisu bili neposredno ugroženi.

Vulkan Sinabung je jedan od oko 130 aktivnih vulkana u Indoneziji, koji je sklon seizmičkim potresima zbog toga što se nalazi u "Vatrenom pojasu Pacifika" luku u kojem se nalazi veliki broj vulkana koji okružuju pacifički basen.

Ovaj vulkan, visok 2.600 metara, povremeno ima erupcije od 2010. godine, nakon što je 400 godina bio neaktivan. U poslednjoj erupciji stradalo je najmanje 17 osoba.

Više od 2.700 ljudi eakuisano je iz okolnih sela i oni su smešteni u nekoliko privremenih skloništa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala