Davutoglu podneo ostavku do formiranja nove vlade

© AFP 2023 / OZAN KOSEAhmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski premijer Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku, što je proceduralni potez posle parlamentarnih izbora održanih u nedelju, ali će ostati na toj poziciji dok ne bude formirana nova vlada, saopštila je danas kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan je prihvatio ostavku vlade sa Davutogluom na čelu, tokom jednočasovnog sastanka u njegovoj palati u Ankari, koji je zakazan kako bi predsednik i premijer Turske razgovarali o budućnosti vlade nakon nepovoljnih rezultata izbora po vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

A Turkish woman casts her ballot as she votes in Turkey's general election at a polling station in a primary school in Ankara on June 7, 2015 - Sputnik Srbija
Turska: Erdogan spao na manjinsku vladu

Ta stranka na čelu sa Davutogluom je na izborima održanim proteklog vikenda izgubila većinu u parlamentu, zbog čega će morati ili da formira koalicionu vladu sa jednom od opozicionih stranaka, što bi moglo da potraje nekoliko nedelja, ili da pokuša da vlada sama kao manjinska vlada, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Erdogan zvanično ovlastiti Davutoglua da formira novu vladu nakon objavljivanja zvaničnih rezultata izbora, što će se možda dogoditi tek sledeće nedelje, procenjuje britanska agencija.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima na parlamentarnim izborima AKP je osvojila 40,9 odsto glasova, ali je izgubila apsolutnu većinu u zakonodavnom telu, osvojivši tek 258 od 550 poslaničkih mandata.

Republikanska narodna stranka (ĆP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) povećali su broj poslanika u odnosu na izbore 2011, i osvojili 132, odnosno 80 poslaničkih mandata.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) na četvrtom je mestu sa osvojenom podrškom od 13,1 odsto birača i 80 poslaničkih mesta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala