Belgija će odgovoriti na moguću špijunažu BND za Ameriku

CC0 / Pexels / Trujumfalna kapija, Brisel, Belgija
Trujumfalna kapija, Brisel, Belgija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Belgije će oštro odreagovati u slučaju da se potvrdi da su nemačke specijalne službe vršile špijunažu belgijskih kompanija i državnih institucija u interesu američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), izjavio je premijer kraljevine Šarl Mišel.
Kompjuter - Sputnik Srbija
Belgija istražuje navode o nemačkom špijuniranju

Tužilaštvo Belgije je juče potvrdilo da je pokrenulo istragu o navodnom špijuniranju u korist SAD. Belgijski kanal RTBF je ranije javio da su se pod kontrolom nemačke specijalne službe našle 134 internet-linije u 30 evropskih zemalja, uključujući Belgiju. 

„To su prijateljske zemlje, saveznice (Nemačka i SAD). Pitanje poverenja je važan element i ako te informacije budu dokazane, Vlada će preduzeti odlučnu inicijativu po ovom pitanju“, rekao je belgijski premijer. Između ostalog, on nije isključio da će ovo pitanje pokrenuti na samitu EU.

Kako je ranije bilo saopšteno u federalnom tužilaštvu Belgije, „radi se o hakerskim napadima i nezakonitom prisluškivanju telefonskih linija (nacionalnog telekoma) ’Belgakom‘ koje su, navodno, vršile nemačke službe i američka NSA“. Istraga će trajati koliko bude potrebno, saopštili su u tužilaštvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala