Ostrvski Grci prete referendumom o stopi PDV-a

Pratite nas
Građani grčkih ostrva prete održavanjem referenduma kojim bi se stavio veto na predlog međunarodnih kreditora o ukidanju niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) na grčkim ostrvima, izjavio je danas guverner jednog od grčkih arhipelaga u Egejskom moru.

Prema rečima Jorgosa Hacimarkosa, guvernera arhipelaga koji obuhvata popularne turističke destinacije poput Mikonosa i Santorinija, njegov region je odlučio da održi referendum kojim će podržati grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa, javlja agencija Rojters.

Evropa nije spremna da plati dug Grčkoj - Sputnik Srbija
Grčka upozorava: Bez dogovora, nema vraćanja duga MMF-u

Portparol grčkog Ministarstva finansija je potvrdio da su se zvaničnici ministarstva sastali sa predstavnicima tog regiona kako bi razgovarali o stopama PDV-a, ali da ne može odmah potvrditi detalje razgovora, kao ni koju vrstu legitimnosti će imati referendum.

„To je nešto što je dogovoreno sa ministrom finansija. To je njegova ideja i predlog u cilju zaštite Vlade od pritisaka kreditora“, izjavio je Hacimarkos za grčku televizijsku stanicu „Skaj TV“.

Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Junker: Grčka može dobiti 35 milijardi evra do 2020

Kako navodi Rojters, plan o podizanju stope PDV-a je već dugo vremena jabuka razdora u pregovorima između grčke Vlade i njenih evropskih kreditora i Međunarodnog monetarnog fonda, budući da dve strane nastoje da postignu sporazum (popularno nazvan „gotovina za reforme“), kojim bi se odblokirala isplata dalje kreditne pomoći Atini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala