Srbi u Crnoj Gori insistiraju na svojim pravima

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Spojene zastave Srbije i Crne Gore
Spojene zastave Srbije i Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbi u Crnoj Gori su diskriminisani u postreferendumskoj Crnoj Gori i nameravaju da istraju na ostvarenju svojih prava, naglasili su predstavnici Srba koji su danas, posle Samita lidera „Brdo-Brioni“ procesa, razgovarali sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u čiju čast je i priređen prijem.

Predsednik Upravnog odbora „Matice srpske“ u Crnoj Gori Vladimir Božović, koji je učestvovao u razgovoru sa predsednikom Nikolićem, rekao je Tanjugu da su Srbi u ovoj zemlji izloženi diskriminaciji i da su Nikoliću predstavili određene probleme sa kojima se suočavaju.

„Predsednik Nikolić nas je saslušao, sa većinom problema je bio upoznat, ali smo ga upoznali i sa sa nekim novim stvarima i nadamo se da će od tog sastanka biti konkretnih plodova u narednom periodu“, kazao je Božović.

On je istakao da je najakutniji problem što su Srbi u postreferendumskoj Crnoj Gori izbačeni iz sistema, što su izloženi „jednoj brutalnoj diskriminaciji na planu kulture, ostvarenja elementarnih prava, kao što je pravo srpske jezičke zajednice“.

Ćirilica - Sputnik Srbija
Srpski i ćirilica ugroženi u Crnoj Gori

U poslednje vreme, prema njegovim rečima, prisutan je rastući pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu, a taj trend će, kako ocenjuje, na osnovu upornosti i snage koju iskazuje trenutni crnogorski režim, biti nastavljen.

Srbija, kao matica, prema rečima Božovića, može da pomogne u smislu političkog uticaja, u konkretnim dogovorima sa predstavnicima vlasti u Crnoj Gori, ali i, kako je rečeno na sastanku, kroz razvoj određenih projekata, pre svega na kulturnom nivou i značajnijem prisustvu u medijskoj sferi.

Upitan o broju Srba u Crnoj Gori, Božović je rekao da postoji „procena“ Zavoda za statistiku, koja ima ideološko-politički karakter, a koja navodi da je udeo Srba u stanovništvu 27 odsto.

„Znamo, s obzirom na stepen manipulacije i pritisaka tokom popisa, da je broj Srba iznad 33 odsto. Ne smemo da zanemarimo da je srpska jezička zajednica u Crnoj Gori blizu 50 odsto, što je značajan podatak. Imamo tri identitetska stuba — pripadnost naciji, jezičkoj zajednici i crkvi. Ako uzmemo u obzir sva tri, statistički gledano možemo da kažemo da stojimo odlično, ali faktički gledano mi smo izbačeni iz sistema i trpimo brutalnu diskriminaciju od strane crnogorskog režima“, poručio je Božović.

Preduzetnik iz Grblja Marko Bato Cerović izrazio je zadovoljstvo što je predsednik Nikolić izdvojio vreme za Srbe u Crnoj Gori.

On je rekao da je bitno da Srbi u Crnoj Gori istraju i izrazio nadu da će oni steći, odnosno dobiti ono što treba da imaju.

„Mi smo svoji na svojemu. Vekovima smo ovde i nećemo nikada prihvatiti da budemo manjina u Crnoj Gori, već smo konstitutivni, a može se reći i većinski narod“, kazao je Cerović, koji je i predsednik fudbalskog prvoligaša Grbalj.

„Želimo kroz civilizovan, zakonom dozvoljen način, da ostvarimo svoja prava koja nam se permanentno uskraćuju. Nadamo se da će naši rođaci uvideti da greše. Bićemo uporni i nepokolobljivi u svemu tome“, poručio je on.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala