Dačić: Srbija do 2020. članica EU

© Sputnik / Miloš ĆurčinEkonomski forum Srbije
Ekonomski forum Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je članstvo u EU ključno strateško opredeljenje Srbije i da će srpska Vlada do kraja mandata okončati pristupne pregovore, kako bi do 2020. godine mogla da postane članica EU.

On je rekao da je Vlada tome u potpunosti posvećena kao i da je spremna da nastavi ekonomske reforme. 

Dačić je izjavio da Srbija od Evropske unije ne očekuje popuštanje po pitanju kriterijuma vezanih za pristupanje EU i dodao da je regionalna saradnja i politika pomirenja visoko među spoljno-političkim prioritetima naše zemlje.

„Otvaranje pregovora sa EU je istorijska šansa i to je naše ključno strateško opredeljenje. Cilj vlade je da na tom planu završimo sve do 2018. godine kako bi Srbija od 2020. mogla da postane članica EU“, rekao je Dačić učesnicima Ekonomskog foruma u Beogradu.

Dačić je naglasio i da je evropska perspektiva ključni faktor koji je omogućio uspostavljanje i napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Kako je kazao, Beograd je postigao sporazum o pravosuđu, plan za implementaciju tog dogovora, dogovore o civilnoj zaštiti i opštinskih budžeta, a da su se predstavnici Srba vratili u kosovske institucije.

„Od 15 tačaka Briselskog sporazuma, Srbija je ispunila sve što je bilo do nje, a preostalo je još šest tačaka. Želimo da što pre govorimo o Zajednici srpskih opština jer je to za nas egzistencijalno pitanje“, rekao je Dačić.

Dačić je takođe rekao da je Srbija spremna da nastavi reforme i da je najviši prioritet izgradnja pravne države koja predstavlja osnovni preduslov za privlačenje investicija, kao i za razvoj malog i srednjeg preduzetništva. On je podsetio da je za godinu dana u Srbiju uloženo 600 miliona evra, što je obezbedilo otvaranje 7.500 radnih mesta, a u pripremi je 62 projekta, čijom bi realizaciojom investicije dostigle skoro milijardu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, sa druge strane, rekla da je Srbija počela da stvara atraktivnije uslove za poslovanje kao i da radi na zakonima i podzakonskim aktima u cilju podizanja rangiranja Srbije na „Duing biznis“ listi Svetske banke.

„Očekujemo da se na ovogodišnjoj listi Svetske banske popnemo za najmanje 30 mesta i tu nećemo stati. Vlada Srbije je podelila zadatke svim resorima, šta je potrebno da bismo ispunili cilj, a to je da budemo u srednjem roku među prvih 10 zemalja na listi Svetske banke u izveštaju o uslovima poslovanja Duing biznis“, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Mihajlovićeva je istakla da Srbija trenutno gradi 250 mostova na koridorima 10 i 11, ali i da će u naredne tri godine obnoviti 1.100 kilometara puteva. Ona je rekla da trenutno naše kompanije nisu glavni izvođači radova na izgradnji puteva ali je pozvala domaće firme da se udruže i da se jave na poziv za jedinu neugovorenu deonicu na Koridoru 10, a to je Srpska Kuća — Levosoje na jugu Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala