Vučić: Nećemo priznati Kosovo, rešićemo slučaj Bitići

© AP Photo / Hektor PustinaPremijer Aleksandar Vučić
Premijer Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da to od nje niko dosad nije tražio, kao i da će rešiti slučaj ubistva braće Bitići.

„Mi želimo da sačuvamo dobre odnose sa Rusijom, oni su naši tradicionalni prijatelji, ali naš strateški cilj je da budemo deo EU. To nije neka vrsta politike balansiranja, u kojoj jednog dana možete ići na jednu, a drugog dana na drugu stranu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja posle predavanja koje je održao na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da to od nje niko dosad nije tražio, kao i da će rešiti slučaj ubistva braće Bitići. 

Aleksandar Vučić i Džon Mekejn u Americi - Sputnik Srbija
Vašingtonske teme izvan očiju javnosti

„Ako me pitate da li ćemo da priznamo nezavisnost Kosova ili ne — mi nismo dobili takav zahtev, to ne bi bilo realistično i ne mogu da vam kažem da bismo to uradili“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja. 

On je podsetio i da pet država-članica EU nisu priznale nezavisnost Kosova. 

Premijer je rekao da je dosad dosta toga postignuto u dijalogu sa Prištinom, da predstavnici dveju strana razgovaraju o svim pitanjima, kao i da su pojačane ekonomske veze između Beograda i Prištine.

„Podržavamo kreiranje boljih odnosa među dva, rekao bih, različita društva. Pojačali smo i ekonomske veze između Beograda i Prištine“, istakao je Vučić.

Viktorija Nuland i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Razgovarali smo sa svima koji odlučuju o Srbiji

Na pitanje dokle se stiglo sa rešavanjem slučaja ubistva braće Bitići, Vučić je rekao da će Srbija rešiti taj slučaj jer je to obaveza i posao, brzo ili mnogo brže nego što se očekuje.  

„Za razliku od drugih, koji su izbegavali da reše to pitanje, mogu da vam kažem da ćemo mi obaviti svoj posao i zaštiti pravdu“, rekao je Vučić.

On je rekao da je slučaj Bitići bio strašan zločin i da će Srbija uraditi svoj posao, ne zato što je to veliko bilateralno pitanje između Srbije i SAD i velika prepreka, već zato što bi to bilo veoma pravedno rešenje.

Srbija je pouzdan partner Zapada

Vučić je rekao da je Srbija danas pouzdan partner Zapada, da je njen strateški cilj Evropska unija, ali da želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom. 

„Mi želimo da sačuvamo dobre odnose sa Rusijom, oni su naši tradicionalni prijatelji, ali naš strateški cilj je da budemo deo EU. To nije neka vrsta politike balansiranja, u kojoj jednog dana možete ići na jednu, a drugog dana na drugu stranu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja posle predavanja koje je održao na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.

On je rekao da je Srbija pouzdan partner Zapada i da sve što obeća i ispuni.

„Neću reći nešto što ne mogu da ispunim. Ja nisam rekao da ćemo priznati nezavisnost Kosova, ali sam obećao da ćemo rešiti slučaj Bitići. I videćete da li ispunjavamo obećanja ili ne“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da uvođenje sankcija Rusiji ne bi bilo dobro za Srbiju, jer bi se uništili tradicionalni odnosi, ali bi to bilo štetno i po ekonomiju zemlje.

„Poljaci mogu da izvoze poljoprivredne proizvode u Rusiju, da obustave taj izvoz i da onda dobiju 1,5 milijardi evra od EU. A šta ćemo mi dobiti od EU ako obustavimo izvoz naših poljoprivrednih proizvoda. Šta da kažem našim farmerima? Ko će nam to nadoknaditi“, upitao je Vučić.

Upitan koliko Srbija može da iskoristi svoje dobre odnose sa Moskvom  za rešavanje konflikta u Ukrajini, Vučić je rekao da nema snove da Srbija, kao mala zemlja, može da reši tako veliki problem.

„Ima političara koji sanjanju da dobiju Nobela i da reše velike krize, ja nisam taj tip, za mene bi bila Nobelova nagrada ako bismo rešili fiskalni deficit“, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija, koja predsedava OEBS-u, daje svoj doprinos rešavanju krize u Ukrajini zajedno sa drugim zemljama, da će uvek činiti sve što može za očuvanje i uspostavljanje mira, ali da je suštinski mala zemlja koja treba da pre svega vodi računa o sebi. 

„Postoje veliki igrači koji treba da reše ta pitanja. Mi smo deo OEBS-a, Ujedinjenih nacija, nadamo se da ćemo biti i deo EU, ali nije na nama da rešavamo velika pitanja“, rekao je Vučić.

Vučić je na američkom univerzitetu odgovarao i na druga pitanja u vezi sa borbom protiv korupcije, odlaskom mladih iz zemlje i slobodom medija.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Vučih je rekao da u Srbiji postoji politika nulte tolerancije prema korupciji i organizovanom kriminalu, ali je problem u efikasnosti pravosuđa, čime, kako je istakao, nije zadovoljan.

Tajkuni i kriminalci, rekao je, ne vladaju više državom i vladom, što je dobra stvar, ali je loše što celo društvo nije zadovoljno pravosuđem.

„Ako treba da čekate deset, petnaest godina da dobijete konačnu presudu, onda to više nije pravda, onda to ne znači ništa“, rekao je Vučić.

Zato je, naveo je, veoma važno da se otvore poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava i bezbednosti, što će pomoći da se reše problemi u pravosuđu.

„Zato nam treba vaša pomoć i pomoć naših evropskih prijatelja“, rekao je Vučić.

Upitan o kritici slobode medija i uopšte odnosu medija i Vlade, Vučić je rekao da Srbija ima veoma slobodne medije, ali da vlada svim kritikama pristupa veoma odgovorno.

„Zato smo usvojili tri medijska zakona, razgovaramo sa nevladinim organizacijama, otvoren je dijalog i sa civilnim društvom kako bismo rešili te probleme“, rekao je Vučić.

On je naveo da je njega lako kritikovati po pitanju slobode medija jer je bio ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića, dok se, sa druge strane, ekonomske mere koje preduzima Vlada ne mogu lako kritikovati.

„Uvek je lako reći da sam bio Miloševićev ministar informisanja i da sad radim iste stvari. To je stvar politike. Ali nije lako kritikovati naše ekonomske mere, koje će nemačka kancelarka Angela Merkel uvek pohvaliti“, rekao je Vučić i istakao da svim kritikama treba prići odgovorno.

Vučić je rekao i da Srbija čini sve da spreči odliv mozgova i da zadrži mlade stručnjake u zemlji tako što se stvara drugačije političko i ekonomsko okruženje, a mladi se ohrabruju da započnu sopstveni biznis i razviju preduzetnički duh.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala