Rusija: Amerika žmuri na povrede Minskog sporazuma

© AP PhotoSB UN
SB UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poziva specijalnu posmatračku misiju OEBS-a, koja radi na istoku Ukrajine, da u svojim izveštajima navede konkretne podatke o ljudima stradalim u napadima, kao i to ko vodi te napade, rekao je predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin. Prema njegovim rečima, Amerika žmuri na to što ukrajinske službe bezbednosti krše Sporazum iz Minska.

„Pozivamo specijalnu posmatračku misiju OEBS-a ne samo da suvo konstatuje da je narušen prekid vatre, nego i da precizno navede koji su ciljevi tih napada i ko od njih strada — mirni građani ili borbeni odredi koji otvaraju artiljerijsku vatru po naseljenim punktovima“, izjavio je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Čurkin je istakao i da Zapad, a posebno SAD, žmuri na brojne povrede Minskog sporazuma od strane ukrajinske službe bezbednosti.

On je dodao da kijevske vlasti nisu krile da su iskoristile privremeno primirje kako bi pregrupisale svoje oružane sile.

Ruski amabsador u UN istakao je da je Vrhovna rada Ukrajine trebalo da izglasa dokument koji ukazuje na teritorije koje će biti pod posebnim statusom, dodajući da su umesto toga, teritorije Donjecke i Luganske oblasti proglašene okupiranim.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti ne zaziru od toga da svoje delovanje na istoku zemlje nazivaju kaznenim.

„Kijev kažnjava žitelje Donbasa zbog podrške ustanicima“, izjavio je Čurkin.       

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak vanredno zaseda povodom situacije na istoku Ukrajine. Susret je sazvan na inicijativu Litvanije.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala