Samit G7 - skupa igranka sa neznatnim rezultatom

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertLideri G7
Lideri G7 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samit „Velike sedmorke“ u Bavarskoj je velika igranka koja skupo košta, ali sa malim rezultatima, piše u svom komentaru u „Špiglu“ berlinski novinar i politikolog Roland Neles.
Grupa G7 - Sputnik Srbija
Na samitu G7 biće reči o produžetku sankcija Rusiji

„Sedam političara će sedeti ovog vikenda iza zidova zamka u bavarskim Alpima, opkoljeni protestantima, pod zaštitom policijskih helikoptera, sa čašama hladnog belog vina. Na izlazu, kao uvek na kraju svih samita G7, opet će biti nejasne deklaracije“, piše autor.

G7 — ekskluzivni klub lidera industrijski najrazvijenijih zemalja. Smatra se da je o globalnim problemima, kao što su zaštita životne sredine, problemi svetskog razvoja, nemoguće razgovarati u prisustvu predstavnika svih zemalja na planeti — to je nešto kao UN i FIFA. Potrebni su vodiči, neka vrsta nadzornika drugih, koji treba da se dogovore i idu u istom pravcu. Tako je, po mišljenju komentatora, i nastala „Velika sedmorka“.

„Naravno, gospoda iz zamka Elmau bi mogla da urade mnogo više za rešavanje globalnih problema od okupljanja na još jednom u nizu samita. (…) Ipak, nepravedno je da se u njima samima i njihovim zemljama vide glavni krivci za eksploataciju i ugnjetavanje koje vladaju u svetu. Zato što, osim njih, ima mnogo drugih zlikovaca“, ironizuje Neles, savetujući liderima „sedmorke“ da održe svoj samit u „tišini“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala