Na samitu G7 biće reči o produžetku sankcija Rusiji

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLGrupa G7
Grupa G7 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja-članica G7 i EU razgovaraće na samitu u Nemačkoj, koji se održava 7. i 8. juna u zamku Elmau u Bavarskoj, o produžetku ekonomskih sankcija protiv Rusije, izjavio je novinarima visoki zvaničnik EU.
Stiven Harper - Sputnik Srbija
Kanada protiv povratka Rusije u „Veliku sedmorku“

„Kao i pre očekujemo potpunu realizaciju Minskog sporazuma. Naše američke kolege su juče u Vašingtonu rekle da će razgovarati o produžetku sankcija. U tom kontekstu biće održana diskusija o Rusiji. Podsetimo, političko rešenje je već doneseno. Sada je aktuelno pitanje njegova formalna implementacija. Evropski savet je u martu veoma jasno povezao potpuno ispunjavanje Minskog sporazuma sa ukidanjem sektorskih ekonomskih sankcija. Mislim da će se o tome razgovarati, posebno ako se situacija na istoku Ukrajine ne poboljša do samita“, izjavio je on.

Američki predsednik Barak Obama planira da pozove evropske lidere da ne odustaju od sankcija Rusiji u trenutku kada Bela kuća optužuje Moskvu za kršenje sporazuma o primirju u Ukrajini, javio je AP.

Ben Rouds, zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, smatra da je nastavak sankcija ispravna odluka jer, kako ocenjuje, predstavlja sredstvo odvraćanja protiv još agresivnije ruske akcije.

„Važno je da sankcije ostanu na snazi, kako ne bi bile shvaćene kao jednokratna kazna koju zemlje koje krše međunarodno pravo mogu da prevaziđu tako što će sačekati da njihov rok istekne“, rekao je Rouds. 

Potrebno je, kako je dodao, da se održi pritisak i pokaže da nema pukotina u transatlanstkom jedinstvu, dodao je on.    

© SputnikSankcije protiv Rusije
Sankcije protiv Rusije - Sputnik Srbija
Sankcije protiv Rusije

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala