Za EU neprihvatljivo stalno finansiranje Ukrajine

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIJohanes Han
Johanes Han - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti moraju da reše sukob u Donbasu i da samostalno izvedu zemlju iz duboke ekonomske krize, smatra evropski komesar za dobrosusedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Evropska unija ne može na sebe da preuzme odgovornost za ukrajinsku ekonomiju, bez obzira na sukob koji i dalje traje u toj zemlji, izjavio je Johanes Han. 

„Za nas je neprihvatljivo da neprestano finansiramo neku zemlju“, rekao je Johanes Han u govoru na zasedanju Atlantskog saveta NATO-a. Evropski komesar je priznao da se Ukrajina nalazi u „ratnom stanju“, ali je naveo da je kijevska Vlada dužna da „reši sukob i da preduzme mere za izlazak iz ekonomske krize“, navodi se u tekstu. 

Ranije je predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da će zemlja odgovoriti na sve zahteve za pristup Evropskoj uniji do 2020. godine.

Procenjuje se da je ukupni dug Ukrajine gotovo pedeset milijardi dolara, 2014. godine on je činio 71 odsto bruto domaćeg proizvoda, a prema prognozi Nacionalne banke Ukrajine 2015. godine dostići će 93 odsto BDP-a. Jedan od najvećih kreditora Kijeva je Ruska Federacija koja je više puta saopštila da ne namerava da popušta u vezi sa vraćanjem duga. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala