MMF odložio Grčkoj otplatu duga

© AFP 2023 / Aris MessinisZadtave Grčke i Evropske unije
Zadtave Grčke i Evropske unije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka vlada zatražila je i dobila od Međunarodnog monetarnog fonda odlaganje isplate duga toj organizaciji koji je trebalo da bude isplaćen u četiri dela. Dug će u celosti biti isplaćen do kraja juna, saopštili su izvori bliski vladi u Atini i MMF-u.

Izvor blizak grčkoj vladi je u izjavi za Frans pres rekao je da je iskorišćena mogućnost koju daje propis MMF-a kako bi se dobilo na vremenu o pregovorima, a prenosi agencija Beta.

MMF je saopštio da je od Grčke dobio informaciju da ta zemlja želi da iz jednog dela isplati dug od 1,6 milijardi evra, što je u skladu s propisima te svetske finansijske institucije.

Zastave Grčke i EU - Sputnik Srbija
Junker: Grčka može dobiti 35 milijardi evra do 2020

Grčka je sutra trebalo da isplati prvi deo tog duga a ostala tri dela do 19. juna.

Atina mora da vrati 11 milijardi evra poveriocima od juna do avgusta i to uglavnom Evropskoj centralnoj banci.

Od 12. do 30. juna, Vlada u Atini bi trebalo da isplati blagajničke zapise od 5,2 milijarde evra, da isplati penzije, plate u državnom sektoru i socijalna davanja (oko 2,2 milijarde evra).

Grčka vodi teške pregovore s kreditorima (MMF, ECB i EU) o isplati poslednje tranše ranije obećane finansijske pomoći. Grčka mora zauzvrat da sprovede reforme kako bi dobila 7,2 milijardi evra.

Premijer Aleksis Cipras sutra bi trebalo u parlamentu da podnese izveštaj o razgovorima s EU koje je imao u sredu uveče. Ti razgovori su završeni bez dogovora

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala