Nikolić sa Pahorom o predstojećem susretu „Brdo procesa“

© Foto : Rade PrelićBorut Pahor i Tomislav Nikolić
Borut Pahor i Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom o nastavku bilateralnih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje, kao i o spremnosti Slovenije da pomogne i ukaže na sve greške koje je ta zemlja učinila u procesu evrointegracija.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, dva predsednika razgovarala su o nastavku izvanrednih bilateralnih odnosa dveju zemalja, dok je deo razgovora bio posvećen predstojećem susretu „Brdo procesa“ koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Evrope, a biće održan u ponedeljak, 8. juna, u Budvi.

Tokom sastanka detaljno je razmatrana i aktuelna situacija u regionu, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je predsednik Nikolić podvukao da je Srbija mogla da se uveri u prijateljstvo Slovenije tokom prošlogodišnjih poplava.

„Srbija duguje zahvalnost nesebičnoj i efikasnoj podršci Slovenije, zahvaljujući kojoj smo sprečili veće posledice po stanovništvo i privredu“, naglasio je srpski predsednik.

Pored izvanredne političke saradnje i ekonomska saradnja je veoma dobra, dodao je Nikolić i istakao da je Slovenija izuzetno važan spoljnotrgovinski partner, kao i da je spoljnotrgovinska razmena dveju zemalja premašila milijardu evra godišnje.

Prema Nikolićevim rečima, dve zemlje bi trebalo zajedinički da istupaju na trećim tržištima i da realizuju zajedničke projekte u različitim oblastima.

Predsednik Slovenije je istakao da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

„Dobro je što Srbija nastavlja sprovođenje reformi“, rekao je Pahor i dodao da je Slovenija spremna da pomogne i ukaže na sve greške koje je ta zemlja učinila u procesu evrointegracija.

On je naglasio da bi Srbija prilikom usklađivanja zakonske regulative sa EU trebalo da pronađe način da se ta zakonska rešenja zaista mogu primeniti, kako se ne bi desilo da, kao Slovenija, mnoge zakone harmonizuje na brzinu, a da sada mora da ispravlja štetu koja je načinjena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala