Povratak oko 700 raseljenih na Kosmet

© AFP 2023Most u Kosovskoj Mitrovici
Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas da je cilj ministarstva kojim rukovodi da do kraja ove godine na Kosmet bude vraćeno oko 700 raseljenih lica.

Ministarstvo za zajednice i povratak odredilo je pet strateških ciljeva koje želi da realizuje, a jedan od njih je povratak od 600 do 700 raseljenih lica na Kosovo u period maj—decembar 2015. godine, rekao je Jevtić.

„Strateški cilj jeste minimalan broj povratnika u 2015. godini, od maja do decembra, uzimajući u obzir finansijsku situaciju, budžet ministarstva i potpisane projekte, naša mogućnost je da ove godine u finansijskom smislu obezbedimo povratak ukupno 600 do 700 raseljenih lica“, rekao je Jevtić.

Most u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Na Kosovo se vratila samo jedna srpska porodica

To je minimalan cilj Ministarstva za povratak i zajednice, rekao je Jevtić ukazujući da se to ministarstvo suočava sa problemom manjka novca u budžetu jer je, kako je objasnio, polovina budžeta preusmerena na finansiranje projekata četiri opštine na severu Kosova.

Jevtić je kazao da sve to utiče na podatak da će moći u ovom broju da imaju ukupan broj povratnika do kraja godine, prenosi Tanjug.

On je kazao da je već odobren povratak prvih 56 porodica na Kosovo, ističući da je njima već započeta izgradnja kuća, što uključuje i ekonomski paket pomoći povratnicima.

Jevtić je preneo da je do kraja ove godine planirana izrada Nacrta zakona o interno raseljenim licima na Kosmetu kako bi taj dokument u skupštinsku proceduru ušao i bio usvojen tokom naredne godine.

„Sledeći cilj je zatvaranje kolektivnih cenatara na Kosovu, potpisan je ugovor sa Kancelarijom EU i prva opština koja je obuhvaćena ovim projektom je opština Štrpce gde se nalazi najveći kolektivni centar“, rekao je Jevtić.

On je dodao da je želja zaposlenih u Ministarstvu za zajednice i povratak da se do kraja godine krene sa rešavanjem ovog pitanja izgradnjom trajnog smeštaja za sva lica koja su trenutno u kolektivnom centru u nepovoljnim uslovima.

Jedan od strateških ciljeva je i stabilizacija nevećinskih zajednica na Kosovu, implementacija zakona koji se odnose na njihova prava i ekonomska stabilizacija nevećinskih zajednica.

Jevtić je najavio i nastavak inicijative za regionalnu saradnju u procesu povratka raseljenih lica na Kosovo iz centralne Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala