Rusija želi da propiše obaveze Kijeva u novom sporazumu o gasu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar energetike Aleksandar Novak
Ruski ministar energetike Aleksandar Novak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija predlaže da se u novi paket gasnog sporazuma koji bi mogao biti potpisan na kraju predstojećeg sastanka Rusija-Ukrajina-EK uključe obaveze ukrajinske strane za kupovinu i skladištenje gasa i izdvajanje finansijske pomoći EU u te svrhe, saopštio je novinarima u Beču ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija
Ukrajina „do guše“ u dugovima za ruski gas

„Naši saradnici rade na dokumentu. Želeli bismo da u tim dokumentima budu obaveze Ukrajine za kupovinu i skladištenje gasa, obimi i obaveze evropske strane, koja bi uzela na sebe pitanje pružanja finansijske pomoći, jer, kao što znate, tamo (u Ukrajini) sada postoji problem sa novcem za isplatu gasa za skladištenje“, rekao je Novak.

Ministar je naveo da je ruska strana spremna da potpiše takav dokument. „Na dokumentu se radi. Ako se tamo budu nalazile neke stvari koje treba utvrditi, bićemo spremni da potpišemo. Ako tamo opet budu obaveze samo sa naše strane, kao što je to bilo u drugom kvartalu, to onda nema smisla. Sve odluke ćemo sami donositi“, pojasnio je Novak.

Govoreći o datumu predstojećeg trostranog sastanka, ministar je naveo da on može biti održan krajem juna.

„Datum ćemo odrediti zajedno sa Ševčevičem (potpredsednikom EK za energetsku Uniju Marošom Šefčovičem) i Demčišinom (ministrom energetike Ukrajine Vladimirom Demčišinom), najverovatnije će to biti nakon 20. juna“, rekao je Novak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala