Ruski bloger spustio britanske „istražitelje“ na zemlju

© bellingcatMH17 – Forenzička analiza satelitskih snimaka
MH17 – Forenzička analiza satelitskih snimaka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznati ruski bloger „ntv“ raskrinkao je takozvanu forenzičku analizu satelitskih fotografija oborenog aviona MH17, koju je uradila britanska onlajn grupa za istraživačko novinarstvo „Belingket“.

Ruski bloger „ntv“ razotkrio je mnoštvo očiglednih logičkih grešaka, razotkrivajući nedostatak kompetencije detektiva-amatera koji su rusko Ministarstvo odbrane optužili za falsifikovanje slika, na osnovu nevažnih i nedovoljnih dokaza.

Na primer, u svojoj velikoj želji da nađu neporecivi dokaz, istražitelji su sa oduševljenjem isticali otkriće da su fotografije digitalno modifikovane u „Adob fotošop CS5“ programu.

Bloger, ipak, objašnjava kako je korišćenje fotošopa standarni postupak za smanjivanje veličine slika i da ga je Ministarstvo očigledno koristilo upravo u te svrhe, a ne da bi modifikovali ono što je na slici prikazano.

© livejournalRuski bloger „ntv“ razotkrio je mnoštvo očiglednih logičkih grešaka, razotkrivajući nedostatak kompetencije detektiva-amatera koji su rusko Ministarstvo odbrane optužili za falsifikovanje slika, na osnovu nevažnih i nedovoljnih dokaza.
Ruski bloger „ntv“ razotkrio je mnoštvo očiglednih logičkih grešaka, razotkrivajući nedostatak kompetencije detektiva-amatera koji su rusko Ministarstvo odbrane optužili za falsifikovanje slika, na osnovu nevažnih i nedovoljnih dokaza. - Sputnik Srbija
Ruski bloger „ntv“ razotkrio je mnoštvo očiglednih logičkih grešaka, razotkrivajući nedostatak kompetencije detektiva-amatera koji su rusko Ministarstvo odbrane optužili za falsifikovanje slika, na osnovu nevažnih i nedovoljnih dokaza.

Bloger je otišao još dalje i postavio nasumično odabranu fotografiju sa sajta „Belingketa“ na sajt koji grupa koristi za analizu, da bi otkrio kako je i ona vešto izmenjena u fotošopu.

Ruski bloger takođe razotkriva i analizu nivoa greške na slikama, za koju su članovi „Belingketa“ tvrdili da je izuzetno značajna.

© bellingcatAnaliza nivoa greške za sliku 4 pokazuje pet oblasti sa značajno različitim nivoima grešaka
Analiza nivoa greške za sliku 4 pokazuje pet oblasti sa značajno različitim nivoima grešaka - Sputnik Srbija
Analiza nivoa greške za sliku 4 pokazuje pet oblasti sa značajno različitim nivoima grešaka

Analiza nivoa greške identifikuje oblasti unutar fotografije koje su podešene na različit nivo kompresije. Kada se radi o JPEG slikama, trebalo bi da cela fotografija bude na približno istom nivou. Ako je deo fotografije na znatno drugačijem nivou greške, velika je verovatnoća da je došlo do digitalne modifikacije.

Istražitelji iz „Belingketa“ tvrde da su otkrili pet oblasti sa značajnom različitim nivoom greške, koji jasno ukazuju na digitalnu modifikaciju. Bloger, međutim, dokazuje da je ovaj tip analize takođe nedovoljan, analizirajući fotografije za koje se zna da nisu menjane, a dolazeći do istovetnih rezultata.

© livejournalBloger dokazuje da je ovaj tip analize takođe nedovoljan, analizirajući fotografije za koje se zna da nisu menjane, a dolazeći do istovetnih rezultata.
Bloger dokazuje da je ovaj tip analize takođe nedovoljan, analizirajući fotografije za koje se zna da nisu menjane, a dolazeći do istovetnih rezultata. - Sputnik Srbija
Bloger dokazuje da je ovaj tip analize takođe nedovoljan, analizirajući fotografije za koje se zna da nisu menjane, a dolazeći do istovetnih rezultata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala