Dačić: Južni Kavkaz važan za stabilnost Evrope

© AFP 2023Ivica Dačić presedavajući OEBS-a
Ivica Dačić presedavajući OEBS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić danas je tokom posete Azerbejdžanu izjavio da je region Južnog Kavkaza od velikog značaja za stabilnost Evrope i izrazio uverenje da je dijalog jedini način za rešavanje konflikata.

Takođe, neophodna je politička volja svih strana da bi se do rešenja došlo, rekao je Dačić nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Elmarom Mamađarovom u Bakuu.

Dačić je izrazio dobru volju Srbije kao predsedavajućeg OEBS-u da pomogne u pronalaženju rešenja preko svojih predstavnika i kopredsedavajućih Minske grupe, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„OEBS treba da bude partner zemljama u kojima je prisutan, da pomogne u rešavanju određenih konflikata, sprovođenju reformi i samim tim bude koristan faktor u svim zemljama gde postoji njegovo prisustvo“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je OEBS prisutan u Srbiji već 20 godina i dodao da je Srbija imala različita iskustva te da je jedno vreme bila udaljena iz aktivnosti ove organizacije, a sada njome predsedava.

„Srbija je jedna od zemalja koja je na svojoj koži osetila pitanje dvostrukih standarda“, rekao je Dačić i istakao da se principi OEBS-a moraju primenjivati bez dvostrukih standarda.

„Srbija je posebno osetljiva na pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, imajući u vidu da je na primeru Kosova bilo mnogo dvojnih standarda i upravo zbog toga želimo da kažemo da je najvažnije da postoji politička volja za rešavanje svih ovih pitanja na svim stranama“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije posebno je naglasio činjenicu da će Azerbejdžan biti domaćin prvih Evropskih igara, na kojima će Srbija imati 132 učesnika, te da se očekuje dolazak predsednika Tomislava Nikolića na otvaranje ovih igara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala