G7: Juan treba da uđe u korpu valuta MMF-a

© AP Photo / EyePress, FILEJuan
Juan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) načelno se slaže da bi kineska valuta juan trebalo da bude deo korpe valuta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali nema potrebe da se sa tim žuri, izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

„Postoje tehnička pitanja i ne samo tehnička. U potpunosti se slažemo da uključenje juana treba da bude cilj, ali sa tim ne treba da se žuri“, rekao je Šojble nakon sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7 u Drezdenu, prenela je agencija Frans pres.

Peking pokušava da osigura da juan igra veću ulogu u svetskom finansijskom sistemu, recimo da učestvuje u korpi valuta koje čine MMF-ova specijalna prava vučenja.

Novac, dolar, evro - Sputnik Srbija
Juan može da bude svetska valuta

Vašington je dugo tvrdio da je kineska valuta podložna manipulacijama, ali je MMF prošle nedelje poručio da smatra da juan više nije potcenjen.

„Smatramo da je značajna realna apresijacija juana tokom prošle godine dovela kurs te valute na nivo koji više nije potcenjen“, naveo je MMF.

Vrednost juana je godinama bila uzrok tenzija Kine i njenih trgovinskih partnera, na čelu sa Vašingtonom, koji su optuživali Peking da juan drži na veštački niskom nivou koji kineskim izvoznicima pruža nepravednu konkurentsku prednost, što je Peking negirao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala